Standaard bedrijfsprocessen Standaard bedrijfsprocessen

Standaard bedrijfsprocessen

Marel Maathuis Marel Maathuis

Je kunt standaard bedrijfsprocessen importeren in de e-UUR omgeving. Deze bedrijfsprocessen zijn ingericht door Akyla. Na het importeren kun je die bedrijfsprocessen direct gebruiken en/of aanpassen naar wens.

In dit artikel lees je hoe je een standaard bedrijfsproces kunt importeren in je eigen e-UUR omgeving. De volgende onderwerpen worden behandeld.

• Bedrijfsproces importeren
  • Bedrijfsproces activeren
  • Rollen toekennen
  • Tegels configureren
  • Voorbeelden

Bedrijfsproces importeren

Ga naar Start > Bedrijfsprocessen. Klik in het overzicht op Overig > Importeren.

Je krijgt nu een pop-up. Kies hier onder Standaard bedrijfsproces een bedrijfsproces dat beschikbaar is gesteld door Akyla.

Klik daarna op Importeren. Je krijgt de melding dat het gekozen bedrijfsproces is geïmporteerd.

In het overzicht van bedrijfsprocessen is het bedrijfsproces toegevoegd.

Je kunt het bedrijfsproces nu aanpassen zoals een zelfgemaakt bedrijfsproces. Zie hiervoor de artikelen Procesarchitect: stakeholders en toestanden (stap 2) en Procesarchitect: berichten (stap 3)

Aan het Start menu is het bedrijfsproces ook toegevoegd. De procesconfiguratie kun je ook aanpassen. Hoe de procesconfiguratie werkt, kun je lezen in de artikelen Procesarchitect: formulierconfiguratie (stap 4), Procesarchitect: bewerkingsdefinitie (stap 5)  en Procesarchitect: transitieschema (stap 6).

Bedrijfsproces activeren

Afhankelijk van het geïmporteerde bedrijfsproces moet een bedrijfsproces geactiveerd worden. Dit heeft te maken met het gekozen activatieperspectief.

Heeft het bedrijfsproces als Activatieperspectief Leverancier, dan hoef je het bedrijfsproces niet apart te activeren bij de inlener of bemiddelaar. Is de Inlener of Bemiddelaar ingesteld bij het Activatieperspectief, dan moet je het bedrijfsproces nog apart activeren bij een inlener of bemiddelaar.

In het artikel Activatieperspectief vind je informatie over hoe het activatieperspectief werkt en hoe je het bedrijfsproces kunt activeren bij de inlener of bemiddelaar.

Rollen toekennen

Na het importeren en eventueel activeren van een bedrijfsproces moet je gebruikers de rollen toekennen voordat een gebruiker het bedrijfsproces kan gebruiken.

De flexkrachtrollen (flexkracht en kandidaat) van een bedrijfsproces hoef je niet apart toe te kennen. Die gebruikers krijgen automatisch het bedrijfsproces beschikbaar als zij het bedrijfsproces hebben.

Voor leveranciergebruikers, inlenergebruikers en bemiddelaargebruikers moet je de rollen van een bedrijfsproces wel apart toekennen. Afhankelijk van de gekozen Stakeholders bij het bedrijfsproces kun je bij de leveranciergebruiker, inlenergebruiker en/of bemiddelaargebruiker de rol van het bedrijfsproces toekennen. Hoe je dit kunt doen, wordt uitgelegd in het artikel Rollen bedrijfsproces instellen

Let op: gebruikers die niet actief deelnemen aan het proces, maar wel een bericht moeten ontvangen, moeten ook de rol van dat bedrijfsproces hebben. Heeft een gebruiker die rol niet, dan ontvangt hij geen bericht ook al is dat wel ingesteld in de procesconfiguratie.

Meer informatie over stakeholders vind je in het artikel Procesarchitect: stakeholders en toestanden (stap 2).

Tegels configureren

Nadat een gebruiker de rol van een bedrijfsproces heeft gekregen en opnieuw in e-UUR is ingelogd heeft hij de tegel(s) voor het bedrijfsproces op zijn dashboard beschikbaar.

Afhankelijk van het bedrijfsproces en de procesconfiguratie heeft een gebruiker de overzichtstegel beschikbaar en eventueel de tegel om een nieuw procesitem te starten. Is de tegel om een nieuw procesitem te starten niet beschikbaar op het dashboard, lees dan het artikel Hoe krijg ik de tegel nieuw bedrijfsproces op mijn dashboard?. Het uiterlijk van de tegels kun je ook aanpassen. Zie daarvoor het artikel Procesarchitecttegels.

Het bedrijfsproces kan nu worden gebruikt.

Voorbeelden

Je kunt kiezen uit verschillende standaard processen. Hieronder worden deze kort toegelicht.

Basis bedrijfsproces

Dit bedrijfsproces bestaat uit een eenvoudig bedrijfsproces met geen extra mogelijkheden. Hierbij is een procesconfiguratie Leverancier vraagt informatie aan flexkracht beschikbaar.

Het proces gaat tussen de leverancier en flexkracht. De leverancier stelt een vraag aan de flexkracht en de flexkracht beantwoordt die vraag.

Aanbod vaste uren

Het bedrijfsproces Aanbod vaste uren heeft één procesconfiguratie waarbij gebruikt wordt gemaakt van extra mogelijkheden. Dit zijn het automatisch starten op basis van startdatum van de plaatsing, het vervallen na inactiviteit en de digitale ondertekening.

Ook wordt er gebruik gemaakt van documentgeneratie. Deze moet je zelf nog verder instellen, want documentgeneratie wordt niet geïmporteerd. Zie het artikel Procesarchitect: documentgeneratie voor meer informatie.

Het proces ziet eruit zoals in onderstaande afbeelding.

Ziekmelding

Dit bedrijfsproces heeft twee procesconfiguraties. De Basis ziekmelding gaat uit van onderstaand schema.

Daarnaast is er een Uitgebreide ziekmelding beschikbaar. Deze procesconfiguratie heeft een ander proces en meer vragen in het formulier.

Let op: als je geen wijzigingen maakt, dan kan de flexkracht kiezen welk proces hij volgt. Bij allebei de procesconfiguraties mag de flexkracht het proces namelijk starten.