Rollen bedrijfsproces instellen Rollen bedrijfsproces instellen

Rollen bedrijfsproces instellen

Marel Maathuis Marel Maathuis

Ook voor de module procesarchitect zijn er aparte rollen beschikbaar. Alleen de leverancier kan een bedrijfsproces instellen.

Vervolgens kan de leverancier specifieke rollen per bedrijfsproces aanmaken. Afhankelijk van de ingerichte bedrijfsprocessen kun je bij de inlener of bemiddelaar instellen dat hij een rol heeft van een bedrijfsproces. Hieronder lees je hoe je de rollen kunt instellen.

Leveranciergebruiker

De leveranciergebruiker met de rol Applicatiebeheerder (leverancier) kan bedrijfsprocessen inrichten. Via Start > Bedrijfsprocessen kun je bedrijfsprocessen inrichten. In het artikel Gebruikersbeheer (leverancier) lees je hoe je een leveranciergebruiker deze rol kunt geven.

Vervolgens heeft een leveranciergebruiker de rol van het bedrijfsproces nodig om dat bedrijfsproces te kunnen gebruiken. Ga naar Start > Gebruikersbeheer > Gebruikers en klik op de naam van de gebruiker van wie je de rollen wilt aanpassen. Klik op de knop Bewerken en selecteer onder Rollen de juiste rollen. Klik daarna op Opslaan

Het Bedrijfsprocestype zelf hoeft niet aangezet te worden voor een leveranciergebruiker. Het bedrijfsproces is beschikbaar voor de gebruiker als die de rol van het bedrijfsproces heeft.

Inlenergebruiker

Allereerst moet het Bedrijfsproces bij de inlener aangezet worden. Ga naar Start > Inleners en open de inlener. Klik op Bewerken. Zet een vinkje bij het bedrijfsproces onder Procesconfiguraties dat die inlener kan gebruiken. Klik daarna op Opslaan.

Daarnaast heeft een inlenergebruiker de rol van het bedrijfsproces nodig om het bedrijfsproces te kunnen gebruiken. Ga naar de inlener via Start > Inleners en open de inlener. Klik onderaan op het tabblad Inlenergebruikers

Klik de inlenergebruiker aan bij wie je een rol wilt toevoegen. Klik op Bewerken en zet onder Rollen een vinkje bij de rol van het bedrijfsproces. Klik daarna op Opslaan.

Je kunt voor de inlener ook rollen toekennen in bulk. Zie het artikel Inlenerrollen in bulk toekennen of verwijderen voor meer informatie.

Bemiddelaargebruiker

Net zo als bij de inlenergebruiker, moet allereerst het Bedrijfsproces bij de bemiddelaar aangezet worden. Ga naar Start > Bemiddelaars en open de bemiddelaar. Klik op Bewerken. Zet een vinkje bij het bedrijfsproces onder Procesconfiguraties dat die bemiddelaar kan gebruiken. Klik daarna op Opslaan.

Vervolgens moet de bemiddelaargebruiker ook de rol van het bedrijfsproces krijgen om het bedrijfsproces te kunnen gebruiken. Ga naar Start > Bemiddelaars en open de bemiddelaar. Klik onderaan op het tabblad Bemiddelaargebruikers

Klik de bemiddelaargebruiker aan bij wie je een rol wilt toevoegen. Klik op Bewerken en zet onder Rollen een vinkje bij de rol van het bedrijfsproces. Klik daarna op Opslaan.

De rollen van de standaard processen in Mid-Office zijn apart vermeld ten opzichte van de rollen van de bedrijfsprocessen. Bij iedere gebruiker in Mid-Office is er een scheiding hiertussen en kun je ook per rol zien bij welk bedrijfsproces deze hoort.