Activatieperspectief Activatieperspectief

Activatieperspectief

Marel Maathuis Marel Maathuis

Door middel van het activatieperspectief kun je aangeven op welk niveau in e-UUR een bedrijfsproces geactiveerd kan worden. Afhankelijk van het gekozen activatieniveau heeft dus niet elke gebruiker de mogelijkheid om toegang te krijgen tot alle bedrijfsprocessen in e-UUR. Je kunt dit verschillend instellen. In dit artikel wordt uitgelegd welke mogelijkheden er zijn. De volgende onderwerpen worden behandeld.

• Algemene uitleg
  • Activatieperspectief instellen
    • Leverancier
    • Inlener
    • Bemiddelaar
  • Activatieperspectief wijzigen

Algemene uitleg

Alleen gebruikers die onder het geactiveerde activatieperspectief vallen, kunnen mogelijk iets met dat bedrijfsproces doen. Dit is vooral van belang voor flexkrachten en kandidaten, omdat die automatisch onder een activatieperspectief vallen als zij stakeholder zijn. De stakeholders bepalen welke gebruikers betrokken zijn bij het bedrijfsproces. Perspectieven die niet voorkomen in de stakeholders, kunnen dus nooit iets met het bedrijfsproces doen (en zien er ook niets van), onafhankelijk van het activatieperspectief.

Het activatieperspectief heeft als doel het bedrijfsproces beschikbaar te kunnen maken voor een deel van de e-UUR omgeving (een deel van de bemiddelaars, inleners en flexkrachten), terwijl de stakeholders bepalen wie er betrokken is bij het proces.

Voor de leverancier, inleners en bemiddelaars moet je onafhankelijk van het activatieperspectief de gebruiker de juiste rol geven van het bedrijfsproces om toegang te krijgen tot een bedrijfsproces. Bij de inlener en bemiddelaar moet het bedrijfsproces ook apart worden geactiveerd als het activatieperspectief inlener of bemiddelaar is. Voor de flexkracht of kandidaat hoef je het bedrijfsproces niet apart te activeren of een rol toe te kennen.

Activatieperspectief instellen

Ga naar Start > Bedrijfsprocessen en klik op Nieuw om een nieuw bedrijfsproces aan te maken.

Onder Algemeen kun je het Activatieperspectief instellen. Je kunt kiezen uit Leverancier, Bemiddelaar of Inlener. Hieronder worden de verschillende opties toegelicht.

In het overzicht van de bedrijfsprocessen kun je zien welk activatieperspectief bij een bedrijfsproces is ingesteld door de kolom Activatieperspectief toe te voegen.

Leverancier

Selecteer Leverancier als een bedrijfsproces voor alle gebruikers die stakeholder zijn, beschikbaar moet zijn. Dit betekent dat ongeacht welke gebruiker je bent, het bedrijfsproces voor alle gebruikers in e-UUR beschikbaar is als die gebruiker stakeholder is in dat proces.

Voorbeeld

Als voorbeeld is er een bedrijfsproces Ziekmelding waarbij Activatieperspectief Leverancier is ingesteld.

Alle gebruikers die Stakeholder zijn bij dit proces hebben het bedrijfsproces Ziekmelding beschikbaar in e-UUR. In dit geval zijn de stakeholders de leverancier, inleners en flexkrachten.

Vervolgens maak je een onderscheid tussen de leverancier, de inlener/bemiddelaar en de flexkracht/kandidaat.

Doordat het Activatieperspectief is ingesteld op Leverancier, hoef je het bedrijfsproces Ziekmelding niet apart te activeren bij de Stakeholders inlener/bemiddelaar.

Wel moeten de Stakeholders Leverancier en Inlener/Bemiddelaar de rol van het bedrijfsproces toegekend krijgen. Hebben zij de rol niet, dan kunnen ze het bedrijfsproces niet gebruiken. In het artikel Rollen bedrijfsproces instellen kun je lezen hoe je dit kunt doen.

De Stakeholders Flexkracht/Kandidaat krijgen, als het Activatieperspectief is ingesteld op Leverancier, automatisch het bedrijfsproces beschikbaar als zij stakeholder bij dat bedrijfsproces zijn.

Alle gebruikers die stakeholder zijn, krijgen nu de tegel Ziekmelding op hun dashboard. Daarnaast krijgt de leverancier in het startmenu het bedrijfsproces Ziekmelding

De inlener en flexkracht hebben in hun actieoverzicht het bedrijfsproces Ziekmeldingen en ook de tegel Ziekmeldingen.

Inlener

Selecteer Inlener als je per inlener wilt kunnen aangeven voor welke inleners (en alle gebruikers die onder die inleners vallen) het bedrijfsproces van toepassing is.

Nadat het bedrijfsproces is aangemaakt en er een procesconfiguratie is ingesteld, kun je het bedrijfsproces aanzetten bij de inlener.

Ga naar Start >Inleners en selecteer de inlener voor wie je het het bedrijfsproces wilt activeren. Klik op Bewerken. Zet een vinkje bij de Procesconfiguraties onder het Bedrijfsproces dat deze inlener mag gebruiken. Klik daarna op Opslaan.

Op deze manier kun je zelf bepalen voor welke stakeholders het bedrijfsproces geldt. Het bedrijfsproces wordt zo niet voor elke gebruiker die stakeholder is automatisch geactiveerd.

De inlenergebruiker moet daarnaast de rol van het bedrijfsproces krijgen. Heeft de inlener de rol niet, dan kan hij het bedrijfsproces niet gebruiken. In het artikel Rollen bedrijfsproces instellen kun je lezen hoe je dit kunt doen.

Voorbeeld

Als voorbeeld is er een bedrijfsproces Werkkleding waarbij Activatieperspectief Inlener is ingesteld. De inlener en flexkracht zijn Stakeholders. Bij de inlener is de procesconfiguratie voor het bedrijfsproces aangezet (er staat een vinkje) en de rol is toegekend aan de inlenergebruiker.

Flexkrachten die onder de inlener vallen, hebben het bedrijfsproces beschikbaar. Dit betekent het volgende. Als de inlener is ingelogd in e-UUR, dan vindt hij onder Flexkrachten in het actieoverzicht de flexkrachten die het bedrijfsproces nu beschikbaar hebben.

De flexkracht en inlener hebben in hun actieoverzicht nu het bedrijfsproces Werkkleding en ook de tegel op het dashboard beschikbaar. Flexkrachten die onder een andere inlener vallen, bij wie het bedrijfsproces Werkkleding niet is geactiveerd, hebben het bedrijfsproces dus niet beschikbaar.

In de e-UUR omgeving is het Activatieperspectief voor het bedrijfsproces Ziekmelding ingesteld op Leverancier. De inlener en de flexkracht zijn stakeholder bij dat proces. Hierdoor hebben de inlener en de flexkracht naast het bedrijfsproces Werkkleding ook het bedrijfsproces Ziekmelding beschikbaar.

Bemiddelaar

Selecteer Bemiddelaar als je per bemiddelaar wilt kunnen aangeven voor welke bemiddelaars (en alle gebruikers die onder die bemiddelaars vallen) het bedrijfsproces van toepassing is.

Vergelijkbaar met de inlener, geldt ook hier het volgende. Nadat het bedrijfsproces is aangemaakt en er een procesconfiguratie is ingesteld, kun je het bedrijfsproces aanzetten bij de bemiddelaar.

Ga naar Start >Bemiddelaars en selecteer de bemiddelaar voor wie je het het bedrijfsproces wilt activeren. Klik op Bewerken. Zet een vinkje bij de Procesconfiguraties onder het Bedrijfsproces dat deze bemiddelaar mag gebruiken. Klik daarna op Opslaan.

Net zo als bij de inleners kun je op deze manier zelf bepalen voor welke stakeholders het bedrijfsproces geldt. Het bedrijfsproces wordt zo niet voor elke gebruiker die stakeholder is automatisch geactiveerd. Alleen de bemiddelaar voor wie het bedrijfsproces expliciet wordt aangezet, en de gebruikers die onder die bemiddelaar vallen, kunnen het bedrijfsproces gebruiken.

Daarnaast moet de bemiddelaargebruiker ook nog de rol van het bedrijfsproces krijgen. Heeft de bemiddelaar de rol niet, dan kan hij het bedrijfsproces niet gebruiken. In het artikel Rollen bedrijfsproces instellen kun je lezen hoe je dit kunt doen.

Voorbeeld

Als voorbeeld is er een bedrijfsproces Vraag aan bemiddelaar ingesteld waarbij Activatieperspectief Bemiddelaar is. De bemiddelaar, flexkracht en kandidaat zijn stakeholders. Bij de bemiddelaar is de procesconfiguratie voor het bedrijfsproces aangezet (er staat een vinkje) en de rol is toegekend aan de bemiddelaargebruiker.

Flexkrachten en kandidaten die onder een bemiddelaar vallen, hebben het bedrijfsproces beschikbaar. Dit betekent het volgende. Als de bemiddelaar is ingelogd in e-UUR, dan vindt hij onder Start > Flexkrachten en Start > Werving en selectie > Kandidaten de flexkrachten en kandidaten die het bedrijfsproces nu beschikbaar hebben.

De bemiddelaar heeft Vraag aan bemiddelaar op zijn dashboard. Daarnaast heeft de bemiddelaar in het startmenu het bedrijfsproces Vraag aan bemiddelaar beschikbaar.

De flexkracht en kandidaat hebben in hun actieoverzicht nu het bedrijfsproces Vraag aan bemiddelaar en ook de tegel op het dashboard beschikbaar.

Let op: door verschillende activatieperspectieven, krijgt een gebruiker verschillende bedrijfsprocessen beschikbaar. Hierdoor heeft bovenstaande flexkracht naast het bedrijfsproces Vraag aan bemiddelaar (hij valt onder de bemiddelaar die het proces Vraag aan bemiddelaar heeft geactiveerd) ook het bedrijfsproces Werkkleding (hij valt onder de inlener die het proces Werkkleding heeft geactiveerd) en het bedrijfsproces Ziekmelding (hij valt onder de leverancier) beschikbaar.

Je kunt tegels op het dashboard uitzetten. Zie voor meer informatie het artikel Dashboard beheer.

Activatieperspectief wijzigen

Je kunt het activatieperspectief wijzigen. Open het bedrijfsproces en klik op Bewerken. Klik op Overig > Activatieperspectief wijzigen

Je kunt nu het Nieuwe activatieperspectief kiezen. Afhankelijk van je ingestelde activatieperspectief kun je hier kiezen uit Leverancier, Inlener of Bemiddelaar. Selecteer het activatieperspectief en klik op Doorgaan.

Kies je bij Nieuw activatieperspectief voor Inlener of Bemiddelaar, dan moet je vervolgens Toegang behouden instellen.

Selecteer Ja als je wilt dat de gebruikers van het oude activatieperspectief die al toegang hadden (in dit voorbeeld de inlenergebruikers), alsnog toegang blijven houden tot het bedrijfsproces, ook al wordt het activatieperspectief gewijzigd.

Selecteer Nee als de gebruikers van het oude activatieperspectief geen toegang meer mogen hebben tot het bedrijfsproces. Alle bestaande koppelingen met inleners of bemiddelaars worden verwijderd, zodat niemand (behalve de leverancier) meer toegang heeft tot het bedrijfsproces.

Klik daarna op Opslaan. Je krijgt een bevestiging. Afhankelijk van het gekozen activatieperspectief wordt hierin aangegeven welke koppelingen worden gewijzigd. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende opties.

Toegang behouden: Ja
In deze situatie worden toegekende rollen aan gebruikers nooit verwijderd.

Van \ Naar Leverancier L Bemiddelaar B Inlener I
Leverancier L Niet van toepassing. Alle bemiddelaars worden gekoppeld aan de procesconfiguraties.
Alle inleners worden gekoppeld aan de procesconfiguraties.
Bemiddelaar B Alle bestaande koppelingen tussen inleners/bemiddelaars en procesconfiguraties worden verwijderd. Alle toegekende rollen worden behouden. Niet van toepassing. Bestaande koppelingen tussen bemiddelaars en procesconfiguraties worden verplaatst naar de inleners die eronder vallen.
Inlener I Alle bestaande koppelingen tussen inleners/bemiddelaars en procesconfiguraties worden verwijderd. Alle toegekende rollen worden behouden. Bestaande koppelingen tussen inleners en procesconfiguraties worden verplaatst naar de bemiddelaars waar deze inleners onder vallen. Niet van toepassing.

Toegang behouden: Nee
In deze situatie worden koppelingen en toegekende rollen aan gebruikers altijd verwijderd als het nieuwe perspectief geen leverancier is.

Van \ Naar Leverancier L Bemiddelaar B Inlener I
Leverancier L Niet van toepassing. Alle bestaande koppelingen tussen inleners/bemiddelaars en procesconfiguraties worden verwijderd. Alle toegekende rollen worden ook verwijderd.
Alle bestaande koppelingen tussen inleners/bemiddelaars en procesconfiguraties worden verwijderd. Alle toegekende rollen worden ook verwijderd.
Bemiddelaar B Alle bestaande koppelingen tussen inleners/bemiddelaars en procesconfiguraties worden verwijderd. Alle toegekende rollen worden behouden. Niet van toepassing. Alle bestaande koppelingen tussen inleners/bemiddelaars en procesconfiguraties worden verwijderd. Alle toegekende rollen worden ook verwijderd.
Inlener I Alle bestaande koppelingen tussen inleners/bemiddelaars en procesconfiguraties worden verwijderd. Alle toegekende rollen worden behouden. Alle bestaande koppelingen tussen inleners/bemiddelaars en procesconfiguraties worden verwijderd. Alle toegekende rollen worden ook verwijderd.  Niet van toepassing.

Klik op Doorgaan om het activatieperspectief te wijzigen. Klik op Annuleren om terug te gaan naar het bedrijfsproces.

Je krijgt een melding dat het activatieperspectief succesvol is gewijzigd. Vul het bedrijfsproces verder in en klik op Opslaan. Afhankelijk van de wijziging hebben inleners, bemiddelaars of leveranciergebruikers wel/niet toegang tot het bedrijfsproces meer.