Werving en selectie: sollicitatietypes instellen (stap 3) Werving en selectie: sollicitatietypes instellen (stap 3)

Werving en selectie: sollicitatietypes instellen (stap 3)

Marel Maathuis Marel Maathuis

Nadat er een vacaturetype is aangemaakt, moet je ook een sollicitatietype instellen. Heb je nog geen vacaturetype aangemaakt? Lees dan eerst het artikel Werving en selectie: vacaturetypes instellen (stap 2)

Met het instellen van het sollicitatietype kun je een sollicitatieformulier naar wens inrichten. Afhankelijk van de vacature kun je een ander sollicitatieformulier (met andere vragen) door de kandidaat laten invullen.

Voorbeeld

Je maakt een sollicitatietype voor de vacature transport. Een kandidaat die solliciteert op de transport vacature moet een sollicitatieformulier invullen waarbij hij kan aangeven welk rijbewijs hij heeft. In het sollicitatietype vul je dan in dat er gevraagd moet worden om het type rijbewijs. Voor een sollicitatie op een vacature horeca is het bijvoorbeeld niet nodig dat het rijbewijs in het solliciatieformulier wordt aangegeven. Je vult dit dan niet in het sollicitatietype horeca in.

Hieronder wordt uitgelegd hoe je een sollicitatietype kunt instellen. De volgende onderwerpen komen aan de orde:

• Algemeen
  • Formulierconfiguratie
  • Opgevraagde eigenschappen
  • Kandidaatvelden externe sollicitatie

Sollicitatietype

Ga naar Start > Werving en selectie > Sollicitatiebeheer > Sollicitatietypes om een sollicitatietype in te stellen. Hier vind je een overzicht van al aangemaakte sollicitatietypes. Klik op Nieuw.

Vul een Naam in en vul eventueel een Omschrijving in. Klik daarna op Opslaan

Je krijgt de melding dat het sollicitatietype succesvol is opgeslagen. Klik op Bewerken om het sollicitatietype verder in te vullen.

Let op: klik altijd op Bewerken. Klik je niet op Bewerken dan krijg je een foutmelding bij het aanmaken van een sollicitatie.

Algemeen

Onder Instellingen kun je instellen of je voor dit sollicitatietype gebruik wilt maken van de automatische CV interpretatie. Standaard staat Gebruik automatische CV interpretatie ingeschakeld. Alle informatie over de automatische CV interpretatie vind je in het artikel Sollicitatie automatisch invullen met CV.

Formulierconfiguratie

Klik op Formulierconfiguratie om zelf een sollicitatieformulier in te stellen.

Voor het sollicitatieformulier kun je meerdere stappen toevoegen. Klik op Stap om een nieuwe stap toe te voegen.

Je kunt nu kiezen uit een Formulier of Gerelateerde informatie. Met een Formulier kun je een nieuwe stap toevoegen waar je zelf velden aan toevoegt. Kies je voor Gerelateerde informatie, dan kun je kiezen of je de gegevens van de vacature of de kandidaat wilt laten zien. Meer informatie hierover vind je in het artikel Formulier of gerelateerde informatie in het sollicitatieformulier

Algemene informatie over het inrichten van een formulier en de verschillende opties vind je in de artikelen Validaties in een formulier, Onboarding: Formulierconfiguratie (stap 2) en Beschikbaarheid formulier elementen en het overzicht.

Opgevraagde eigenschappen

Klik op Opgevraagde eigenschappen om de eigenschappen in te stellen. Meer informatie hierover vind je in het artikel Wenselijke eigenschappen in de vacature.

Kandidaatvelden externe solliciatie

Klik op Kandidaatvelden externe sollicitatie om de kandidaatgegevens voor externe gebruikers in te stellen. Lees voor meer informatie het artikel Kandidaatvelden externe sollicitatie instellen.

Klik op Opslaan, als het sollicitatietype naar wens is ingesteld. Je krijgt de melding dat het sollicitatietype succesvol is opgeslagen.

Wil je het sollicitatietype nog aanpassen? Klik dan op de knop Bewerken. Wil je het sollicitatietype verwijderen? Klik dan op de knop Verwijderen.

Je hebt nu een vacaturetype en een solliciatietype ingesteld. In de volgende stap ga je deze koppelen.

Terug naar Werving en selectie: vacaturetypes instellen (stap 2)

Verder naar Werving en selectie: allocatie-configuratie (stap 4)