Identiteitscontrole Signicat Identiteitscontrole Signicat

Identiteitscontrole Signicat

Marel Maathuis Marel Maathuis

In de flexkracht-onboarding kun je verschillende identiteitscontroles toevoegen. In dit artikel gaat het over de identiteitscontrole van Signicat. Naast deze identiteitscontrole is er ook een identiteitscontrole van CheckedID beschikbaar. Meer informatie over deze identiteitscontrole vind je in het artikel Identiteitscontrole CheckedID.

In dit artikel kun je lezen hoe je Signicat kunt instellen in e-UUR en hoe dit werkt. De volgende onderwerpen worden behandeld:

• Activeren Signicat in e-UUR
  • Formulierconfiguratie onboarding
    • Afhankelijkheden Signicatpaper
    • Bijlagen
    • IBAN controle
  • Bewerkingsdefinitie onboarding
  • Onboardingsproces Signicat
    • Foto via de telefoon
    • Uploaden via huidig apparaat
    • Resultaat ID-controle
    • Controle wordt afgekeurd
    • Documenten naar dossier

Activeren Signicat in e-UUR

Voordat je de identiteitscontrole in e-UUR kunt instellen, heb je een account van Signicat nodig. Nadat je een account van Signicat hebt, moeten daarvan gegevens worden ingesteld in jouw e-UUR omgeving. Daarna kun je Signicat toevoegen aan de onboarding.

Ga naar Start > Flexkracht-onboarding > Instellingen. Hier kun je onder 2 Koppeling de gegevens voor Signicat instellen. Hiervoor heb je de Naam configuratie, Signicat URL, het Signicat clientid en het Signicat secret nodig. Vul de gegevens in en klik op Test Signicat connectie om de verbinding te controleren.

Je krijgt een melding dat de verbinding is gelukt. Klik daarna op Opslaan om de instellingen op te slaan.

Formulierconfiguratie onboarding

Nadat Signicat is geactiveerd in e-UUR, kun je het onboardingstype instellen. Ga naar het onboardingstype waarin je gebruik wilt maken van de ID-controle via Start > Flexkracht-onboarding >Flexkracht-onboardingen. Open het onboardingstype en ga naar Stap 2: Formulierconfiguratie. Bij de Beschikbare velden heb je nu een nieuwe knop ID-controle.

Klik op de knop ID-controle. Je krijgt het volgende scherm.

Vul een Omschrijving in (deze vind je terug in de bewerkingsdefinitie) en selecteer onder ID-check door Signicat. Je kunt nu instellen onder Instellingen bij Maximum aantal pogingen hoe vaak de controle mag worden gedaan, voordat de controle wordt geblokkeerd en of er gebruik moet worden gemaakt van Signicatpaper

Standaard wordt de controle door Onfido gedaan. Als je een vinkje zet bij Gebruik Signicatpaper dan wordt de controle ook uitgevoerd door Signicatpaper. De Afhankelijkheden kun je hierna nog instellen. Klik op Opslaan

Bij de velden vind je onder ID-controle het Signicat element terug. Klik op het tandwiel aan de rechterkant om de opties verder in te stellen.

Afhankelijkheden Signicatpaper

Onder Afhankelijkheden Signicatpaper kun je instellen dat voordat de controle door Signicatpaper wordt gestart, eerst de velden in de onboarding worden gecontroleerd.

Als er afhankelijkheden zijn ingesteld, dan wordt er aIs een veld niet is ingevuld daar een melding van gegeven en kan de ID-controle niet worden gestart. Als er bij de conditie is ingesteld, dat er wordt vergeleken met een lege waarde (of niet-leeg) wordt er geen melding gegeven.

Als de velden met de afhankelijkheden wel zijn ingevuld, dan worden de condities gecontroleerd. Als er hierbij niet wordt voldaan aan de condities, dan wordt de ID-controle alleen door Onfido uitgevoerd. Als er wel wordt voldaan aan de condities, dan wordt de ID-controle door Onfido en Signicatpaper uitgevoerd.

Door deze afhankelijkheden in te stellen, kun je bijvoorbeeld bereiken dat alleen als er sprake is van een paspoort de signicatpaper controle ook moet worden gedaan.

Bijlagen

Onder Bijlagen kun je de documenten selecteren waar de bijlagen van de ID-controle worden geplaatst in e-UUR. Selecteer voor ID bewijs voorkant, ID bewijs achterkant en Selfie een bijlage.

Klik op Opslaan en sleep het veld naar een plek naar wens in het formulier. Door op het tandwiel te klikken, kun je de instellingen wijzigen. Door op het kruisje te klikken, verwijder je het veld uit het formulier.

Algemene informatie over de formulierconfiguratie vind je in het artikel Onboarding: Formulierconfiguratie (stap 2).

IBAN controle

Naast de identiteitscontrole is het ook mogelijk om een IBAN controle in te stellen als je een Signicat account hebt. In het artikel IBAN controle onboarding Signicat kun je lezen hoe je dit kunt instellen en hoe dit werkt.

Bewerkingsdefinitie

Ga nadat je het veld in het formulier hebt toegevoegd naar Stap 3: Bewerkingsdefinitie. Voeg het veld van Type Idcheck toe aan een stap waarin de ID-controle moet worden gedaan.

Algemene informatie over de bewerkersdefinitie vind je in het artikel Onboarding: Bewerkingsdefinitie (stap 3).

Onboardingsproces Signicat

Start de onboarding en vul de gegevens in. In de stap van de identiteitscontrole klikt de gebruiker op de knop Start identiteitscontrole

Je komt nu in het externe Controle identiteit scherm. Volg de stappen. Selecteer of je een foto wilt nemen met je telefoon (Gebruik telefoon (aanbevolen)) of een bijlage wilt toevoegen van dit apparaat (Ga door op dit apparaat).

Foto via de telefoon

Klik op (Gebruik telefoon (aanbevolen)). Je kunt nu je telefoonnummer instellen zodat je een SMS krijgt met daarin de link naar deze ID-controle. Vul je telefoonnummer in en klik op Stuur SMS met link.

Je krijgt onderstaand scherm in e-UUR.

Klik op de link in de SMS. Je komt nu op hetzelfde scherm als dat je direct naar Ga door op dit apparaat had gekozen.

Uploaden via huidig apparaat

Als je Ga door op dit apparaat kiest, krijg je onderstaand scherm. Kies het document dat je wilt gebruiken.

Selecteer het Uitgifte land en klik daarna op Neem foto met camera of Upload een foto van het gekozen identiteitsbewijs.

Voeg de foto toe en klik op Verder. Doe dit ook voor een achterkant bij de identiteitskaart en de selfie.

De controle wordt gedaan en je komt terug in de onboarding.

Resultaat ID-controle

Nadat de ID-controle is doorlopen, vind je de selfie foto in de onboarding terug. Daarnaast is de Status gewijzigd naar Goedgekeurd.

Door op het kleine tandwiel te klikken, krijg je extra informatie over de ID-controle.

Door op Selfie verwijderen te klikken, verwijder je de selfie handmatig in de onboarding. Daarnaast wordt de selfie automatisch verwijderd uit de onboarding bij het afronden van de onboarding in verband met de privacy.

Controle wordt afgekeurd

De controle door Signicat kan ook worden afgekeurd. De Status wordt dan gewijzigd naar Afgekeurd en op het tabblad Status vind je onder Opmerking extra informatie over het afkeuren.

Afhankelijk van wat er is ingesteld bij Maximum aantal pogingen in het onboardingstype kan de gebruiker de identiteitscontrole opnieuw starten. Nadat het maximum aantal ingestelde pogingen is geweest en de controle is niet goedgekeurd, wordt de ID-controle geblokkeerd.

De gebruiker kan nu niet nogmaals de ID-controle starten. De leverancier kan via het tandwiel van de onboarding de Blokkering opheffen zodat de gebruiker nog één keer de ID-controle kan starten of de Signicat ID-controle uitschakelen, zodat de onboarding kan worden doorgezet zonder een goedgekeurde controle.

Klik daarna op Opslaan zodat de gebruiker de ID-controle nogmaals kan uitvoeren. Het opheffen van de blokkering komt ook op het tabblad Status terug onder Opmerking Signicat Id Check blokkade opgeheven. Bij het uitschakelen van de Signicat ID-controle wordt de Status gewijzigd naar ID-check geforceerd

Documenten naar dossier

Je kunt de onboarding verder afronden. Als je in het onboardingstype hebt ingesteld, dat de bijlagen naar het dossier worden gekopieerd, dan vind je de de documenten van het identiteitsbewijs terug in het dossier.

Nieuwe paspoorten

Er bestaan nieuwere paspoorten waarbij Signicat de BSN controle niet kan uitvoeren. Hierbij wordt het document wel goedgekeurd, echter kan de BSN check niet plaatsvinden. Hiervoor is een additionele melding plus een aanvullende optie onder het tandwiel bij de Signicat Check toegevoegd. Dit is de enige manier om de BSN check over te slaan en de onboarding door te zetten. Het is voor Signicat technisch gezien niet mogelijk om het BSN nummer uit te lezen en dit zal ook in de toekomst geen mogelijkheid zijn.

Validatiemelding: 'Het BSN komt niet overeen met het BSN op het ID document'. Omdat het BSN niet door Signicat kan worden uitgelezen, komt een leeg resultaat terug naar e-UUR. Hier is de melding op gebaseerd.

Voorbeeld melding:

Aanvullende optie:

Door de validatie of wel cross check genoemd, uit te schakelen, zal e-UUR het ontvangen BSN van Signicat niet 'vergelijken' met het BSN nummer in e-UUR waardoor de onboarding vervolgens door kan gaan.