Identiteitscontrole CheckedID Identiteitscontrole CheckedID

Identiteitscontrole CheckedID

Marel Maathuis Marel Maathuis

In de onboarding kun je een identiteitscontrole doen. Dit kan met de identiteitscontrole van CheckedID of van Signicat. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je de identiteitscontrole van CheckedID kunt gebruiken in e-UUR. Meer informatie over de identiteitscontrole van Signicat vind je in het artikel Identiteitscontrole Signicat

Zowel een flexkracht zelf als een inlener kan voor de identiteitscontrole van een flexkracht gebruik maken van de identiteitscontrole van CheckedID. Een flexkracht kan van zichzelf en zijn identiteitsbewijs een foto maken en die door middel van de app van CheckedID laten controleren. Daarnaast kan een inlener die een flexkracht inschrijft via de onboarding, eerst een foto van het identiteitsbewijs van de flexkracht en daarna een foto van de flexkracht maken. Dit gebeurt ook met de app van CheckedID. Vervolgens kan CheckedID met die gegevens het identiteitsbewijs controleren. De identiteitscontrole wordt daarna verwerkt in de onboarding in e-UUR.

In dit artikel kun je lezen hoe je CheckedID kunt instellen in e-UUR en hoe dit werkt. De volgende onderwerpen worden behandeld:

• Account CheckedID
  • App CheckedID
  • Formulierconfiguratie onboarding
  • Bewerkingsdefinitie onboarding
  • Onboardingsproces CheckedID
    • CheckedID rapport downloaden
    • Documenten naar dossier

Account CheckedID

Voordat je de identiteitscontrole in e-UUR kunt instellen, heb je een account van CheckedID nodig. De accountgegevens van CheckedID kun je vervolgens doorgeven aan Akyla. Deze worden vervolgens ingesteld in jouw e-UUR omgeving en daarna kun je CheckedID toevoegen aan de onboarding.

App CheckedID

De inlener of flexkracht is de gebruiker die CheckedID gebruikt in de onboarding. De inlener of flexkracht zal daarom op zijn telefoon of tablet de app van CheckedID moeten installeren. Deze is beschikbaar voor Android en iOS.

Formulierconfiguratie

Nadat CheckedID is geactiveerd in e-UUR, kun je het onboardingstype instellen. Ga naar het onboardingstype waarin je gebruik wilt maken van de ID-controle (Start > Flexkracht-onboarding >Flexkracht-onboardingen). Open het onboardingstype en ga naar Stap 2: Formulierconfiguratie. Bij de Beschikbare velden heb je nu een nieuwe knop ID-controle.

Klik op de knop ID-controle. Je krijgt het volgende scherm.

Vul een omschrijving in en selecteer voor elk soort identiteitsbewijs een dossieritemtype. Ook kun je voor het Checkedid-rapport een dossieritemtype selecteren. Hiermee zorg je ervoor dat het identiteitsbewijs en het Checkedid-rapport na het afronden van de onboarding in het dossier in e-UUR komen. Meer informatie over dossieritemtypes vind je in de categorie Dossieritemtypen

Klik daarna op Opslaan. Onderaan de lijst krijg je een nieuw veld.

Sleep het veld naar een plek naar wens in het formulier.

Door op het tandwiel te klikken, kun je de instellingen wijzigen. Door op het kruisje te klikken, verwijder je het veld uit het formulier.

Algemene informatie over de formulierconfiguratie vind je in het artikel Onboarding: Formulierconfiguratie (stap 2).

Bewerkingsdefinitie

Ga nadat je het veld in het formulier hebt toegevoegd naar Stap 3: Bewerkingsdefinitie.

Voeg het veld van type Idcheck toe aan een stap waarin de inlener het identiteitsbewijs kan controleren (dit is een stap waarbij 'inlener' tussen haakjes staat) of als de flexkracht dit zelf doet aan een stap waarin de flexkracht het identiteitsbewijs kan controleren (dit is een stap waarbij 'flexkracht' tussen haakjes staat).

Algemene informatie over de bewerkersdefinitie vind je in het artikel Onboarding: Bewerkingsdefinitie (stap 3).

Vul het onboardingstype verder in en sla het onboardingstype op.

Onboardingsproces CheckedID

Start de onboarding en vul de gegevens in. In de stap van de identiteitscontrole klikt de flexkracht of inlener op de knop Genereer QR code

Je krijgt de volgende melding.

Scan de QR code met de CheckedID app. Je ziet in e-UUR nu een Invitatiecode en de Status is gewijzigd.

Vul in de CheckedID app de Invitatiecode en de gevraagde gegevens in. Er wordt gevraagd om een foto van het identiteitsbewijs te maken. Daarna kan de inlener of flexkracht een foto maken van de flexkracht zelf. Met een Android telefoon kun je de chip van het identiteitsbewijs uitlezen door middel van de ingebouwde NFC functie. Hierna zijn de gegevens verzameld en worden deze gecontroleerd door CheckedID.

Nadat de gegevens goed zijn gekeurd, kun je klikken op de knop Klik hier wanneer de ID-controle middels de app is afgerond. De Status wijzigt naar Goedgekeurd en er is een Dossiernummer.

CheckedID rapport downloaden

Nadat de Status van CheckedID Goedgekeurd is, kun je direct het CheckedID rapport downloaden via Overig > Download CheckedID rapport.

Het rapport ziet er als volgt uit.

Let op: je kunt het CheckedID rapport direct downloaden vanuit de onboarding 7 dagen na het aanmaken daarvan. Daarna krijg je onderstaande melding, omdat het rapport niet meer in de onboarding beschikbaar is. Dit is zo bepaald door CheckedID.

Documenten naar dossier

Na het afronden van de onboarding kun je in het dossier vervolgens het identiteitsbewijs en het CheckedID rapport terugvinden onder de dossieritems zoals je hebt ingesteld in het onboardingstype. Het CheckedID rapport is zo ook nog 7 dagen nog beschikbaar in e-UUR.