Configuratie looncomponenten Configuratie looncomponenten

Configuratie looncomponenten

Marel Maathuis Marel Maathuis

Om uren te kunnen invullen in e-UUR moeten er in de plaatsing looncomponenten beschikbaar zijn. De looncomponenten die in de plaatsing beschikbaar zijn, kun je instellen in e-UUR. Door verschillende looncomponenten te gebruiken, kun je een onderscheid maken tussen bijvoorbeeld Normale uren 100%, Toeslaguren 150% en onkostenvergoedingen.

In dit artikel wordt uitgelegd wat de verschillende mogelijkheden zijn. De volgende onderwerpen worden behandeld.

• Looncomponenten instellen
    • Verplichte velden
    • Overige standaardvelden
    • Opties voor specifieke modules
  • Looncomponent wijzigen
  • Looncomponenten koppelen aan de inlener

Let op: looncomponenten kunnen ook vanuit de backoffice met de plaatsing mee worden gestuurd naar e-UUR. Dit artikel gaat ervanuit dat er geen backoffice wordt gebruikt en je dus handmatig looncomponenten in e-UUR toevoegt.

Looncomponenten instellen

Ga naar Start > Applicatiebeheer > Looncomponenten. Hier vind je een overzicht van alle looncomponenten in jouw e-UUR omgeving.

Klik op Nieuw om een nieuw looncomponent toe te voegen. Je hebt verschillende opties. Die worden hieronder toegelicht.

Verplichte velden

Vul minimaal de verplichte velden in voordat je het looncomponent kunt opslaan.

• Componenttype

Selecteer hier het type. Je kunt kiezen uit Urensoort, Onkostensoort, Inhouding, Vergoeding, Aanvullend Urensoort en Gewerkte dagen urensoort

Het Componenttype Vergoeding kun je gebruiken voor de reserveringen. Zie het artikel Configuratie (loon-)componenten voor reserveringen

Informatie over het Componenttype Aanvullend urensoort vind je in het artikel Looncomponent aanvullend urensoort

Het Componenttype Gewerkte dagen urensoort kun je gebruiken voor de periodetotaal representatie van urenbriefjes. In die representatie worden er geen dagen gespecificeerd (want je geeft meteen het totaal aantal uur voor de periode op), dus je weet niet hoeveel dagen er is gewerkt. Maar het aantal gewerkte dagen is noodzakelijk voor een goede verloning, dus er moet wel opgegeven worden hoeveel dagen er gewerkt is. Daar is dit componenttype voor: het zijn geen uren, maar aantal dagen die de gebruiker zelf moet invullen.

Dit component is in het urenbriefje altijd in te vullen, ongeacht welke andere componenttypes er beschikbaar zijn.

• Omschrijving

Hier vul je de omschrijving in van het looncomponent. Deze omschrijving is de naam van het looncomponent in urenbriefjes.

• Klasse

Hier vul je de klasse in.

• Bijlageverplichting

Je kunt hier kiezen uit drie verschillende opties voor het toevoegen van een bijlage aan een urenbriefje. Hiermee kun je instellen dat als dit looncomponent in een urenbriefje wordt gebruikt, dat er dan een bijlage moet worden toegevoegd aan het urenbriefje. Meer informatie hierover vind je in het artikel Hoe stel ik in dat een bijlage verplicht is bij een urenbriefje?.

Overige standaardvelden

Naast de verplichte velden zijn er een aantal standaard velden beschikbaar.

• Prioriteit

Door een prioriteit in te vullen, kun je instellen of een looncomponent automatisch in een urenbriefje beschikbaar is bij het aanmaken van een nieuw urenbriefje. Ook bepaal je hiermee de volgorde van de looncomponenten in een urenbriefje. In het artikel Looncomponenten automatisch zichtbaar in nieuwe urenbriefjes kun je lezen hoe je dit kunt instellen.

• Percentage

Het percentage voor dit looncomponent.

• Globaal

Selecteer hier Ja als je wilt dat het looncomponent in alle urenbriefjes beschikbaar is. Componenten die op globaal zijn gezet worden bij een update van de plaatsing zichtbaar in de plaatsing en urenbriefjes. De update kan vanuit de backoffice komen of als je zonder backoffice werkt, moet je de plaatsing handmatig bewerken en weer opslaan.

• Bruto

Selecteer hier Ja voor als je wilt dat het looncomponent uitgaat van bruto bedragen.

• Uitzonderlijk

Selecteer hier Ja als je een exceptierapportage wilt voor dit looncomponent. Deze exceptierapportage ontvang je in het berichtencentrum. In het artikel Exceptierapportage kun je lezen hoe dit werkt.

• Extern nummer

Vul hier een nummer in om te gebruiken voor als e-UUR is gekoppeld met een backoffice.

• Eenheid

Selecteer hier Euro, Stuks of Kilometer

• Component voor urenbriefjes

Selecteer Ja als je wilt dat dit looncomponent beschikbaar is voor urenbriefjes.

• Accordering leverancier verplicht

Door hier Ja te selecteren moet een urenbriefje met dit looncomponent altijd worden goedgekeurd door de leverancier. Het maakt hierbij niet uit welk urenbriefjesproces is ingesteld voor de e-UUR omgeving of bij de inlener. Informatie hierover vind je in het artikel Wat zijn actuele urenbriefjes, reserveringsbriefjes of onkosten?.

Opties voor specifieke modules

Naast de verplichte en standaard velden zijn er ook velden beschikbaar afhankelijk van geactiveerde modules.

• Component voor reserveringsbriefjes

Selecteer Ja als je wilt dat dit looncomponent beschikbaar is voor reserveringsbriefjes. Zie het artikel Configuratie (loon-)componenten voor reserveringen.

• Component voor onkostenbriefjes

Selecteer Ja als je wilt dat dit looncomponent beschikbaar is voor onkostenbriefjes. Zie het artikel Configuratie (loon-)componenten voor onkostenbriefje.

• Componentsoort en Uitsluiten van margefacturatie

Deze opties zijn alleen beschikbaar als de module margefacturatie wordt gebruikt. Zie het artikel Margefacturatie inrichten.

• Uitsluiten van facturatie

Selecteer Ja als je wilt dat dit looncomponent niet meegenomen wordt voor facturatie.

• Proforma

Selecteer Ja als je wilt dat dit looncomponent meegenomen wordt voor de proforma factuur.

• Automatische kilometerberekening

In het artikel Reiskostenberekening wordt uitgelegd hoe je deze optie kunt gebruiken.

• Telt mee voor contracturen

Selecteer hier Ja als je wilt dat dit looncomponent mee wordt genomen in de berekening voor de contracturen. Meer informatie hierover vind je in het artikel Instellingen voor contracturen.

Klik op Opslaan als het looncomponent naar wens is ingesteld. Je kunt het looncomponent nu toevoegen aan een plaatsing. Daarna kun je een urenbriefje invullen.

Looncomponent wijzigen

Je kunt een looncomponent aanpassen door vanuit het overzicht het looncomponent te openen en te klikken op Bewerken. Wijzig het looncomponent en klik op Opslaan.

Let op: een wijziging aan een looncomponent geldt voor alle plaatsingen waar het looncomponent in wordt gebruikt.

Looncomponenten koppelen aan de inlener

Er is een mogelijkheid om looncomponenten te koppelen aan de inlener, zodat je in een plaatsing de looncomponenten van die inlener direct beschikbaar hebt. Meer informatie hierover kun je lezen in het artikel Looncomponenten koppelen aan de inlener.