Notificaties bij transities Notificaties bij transities

Notificaties bij transities

Marel Maathuis Marel Maathuis

Bij een transitie is niet altijd duidelijk wat er gebeurt voor de gebruiker. Hiervoor is het mogelijk om een melding (notificatie) in te stellen. Door de bevestigingsmelding kun je de gebruiker extra attenderen op de eventuele gevolgen of aandachtspunten van een bepaalde transitie.

Let op: alleen bij een transities tussen toestanden kun je een (tekstuele) melding ingeven. Als deze melding is ingegeven, dan komt de melding als bevestigingspop-up terug op het moment dat een gebruiker deze transitie probeert uit te voeren. Hieronder wordt uitgelegd hoe je dit kunt instellen en wat de gebruiker dan te zien krijgt.

Instellen notificatie

Een notificatie stel je in bij het transitieschema van een procesconfiguratie. Zie het artikel Procesarchitect: transitieschema (stap 6) voor algemene informatie over het instellen van het transitieschema.

Ga naar de procesconfiguratie van het bedrijfsproces. Open de procesconfiguratie en klik op Bewerken. Klik op 5 Transitieschema. Klik vervolgens op het tandwiel van de transitie waar je een notificatie wilt instellen. Onder Notificatie kun je de melding invullen.

Voor dit artikel is een melding ingesteld als een inlener een flexkracht ziek meldt. Zodra de inlener op de knop van de transitie klikt, krijgt hij een bevestigingsmelding met de tekst zoals hieronder is ingesteld.

Klik daarna op Opslaan. Voor die transitie is ingesteld dat er een bevestigingsmelding wordt getoond aan de gebruiker die het proces doorzet met de melding zoals ingevuld. Vul de procesconfiguratie helemaal in en klik op Opslaan.

Bijwerken procesitem

Eventueel moet een al bestaand procesitem worden bijgewerkt, nadat de notificatie is ingesteld. Zie het artikel Procesarchitect: nieuw bedrijfsproces starten (stap 7) voor hoe je een procesitem kunt bijwerken.

Notificatie voor de gebruiker

Ga naar het procesitem waar de notificatie is ingesteld. Voor het voorbeeld in dit artikel vult de inlener de ziekmelding in en klikt daarna op de knop Ziek melden. De inlener krijgt nu de Bevestiging zoals is ingesteld bij de transitie. Klik op Ja om de ziekmelding door te zetten. Klik op Nee om terug te gaan naar het procesitem.

Nadat je op Ja klikt, gaat het procesitem verder in het proces.

Je kunt zelf instellen welke tekst je wilt tonen aan de gebruiker bij het doorzetten van het procesitem. Op deze manier kun je aan de gebruiker duidelijker aangeven wat er met het procesitem gaat gebeuren nadat je het procesitem doorzet in het proces.