Schematische weergave transitieschema Schematische weergave transitieschema

Schematische weergave transitieschema

Marel Maathuis Marel Maathuis

In de procesconfiguratie moet je het transitieschema invullen. Dit kun je op twee manieren doen; via de Overzichtsweergave of via de Schematische weergave. In het artikel Procesarchitect: transitieschema (stap 6) kun je lezen hoe je het transitieschema instelt in de Overzichtsweergave

Dit artikel gaat over de Schematische weergave van het transitieschema. De volgende onderwerpen worden in dit artikel behandeld.

• Schematische weergave tonen
    • Kleuren
  • Schematische weergave inrichten
    • Toestand toevoegen
    • Transitie instellen
    • Transities bewerken
    • Transitie en toestand verwijderen

Schematische weergave tonen

Ga naar de procesconfiguratie van het bedrijfsproces. Klik op 5 Transitieschema. Klik vervolgens op Schematische weergave tonen.

In deze weergave zie je het transitieschema aan de hand van bouwblokken. De grote blokken zijn de ingestelde Toestanden. De kleinere bouwblokken tussen de pijlen, zijn de ingestelde Transities met de naam van wat is ingevuld bij het Etiket. Als het Etiket niet is ingevuld, dan wordt de Naam van de transitie weergegeven.

Voorbeeld

Hierboven zie je dat Van Toestand Nieuw is ingesteld dat je gaat Naar toestand In behandeling. Het Etiket voor die transitie is ingesteld met Stel vraag

Kleuren

De grote bouwblokken van de Toestanden worden weergegeven in de Primaire kleur van de e-UUR omgeving. De kleinere bouwblokken van de Transities zijn in de Actiekleur van de e-UUR omgeving. Deze kleuren kunnen door Akyla worden gewijzigd. Neem daarvoor contact met ons op via euur@akyla.nl

Schematische weergave inrichten

Je kunt hier ook het transitieschema inrichten in plaats van in de Overzichtsweergave. Hierbij heb je de volgende onderdelen beschikbaar: startpunt (start), toestanden (blokken), transities (pijlen + blokken), knop Toestand toevoegen. Niet beschikbaar zijn: exceptionele toestanden en de transities met één toestand (behalve Nieuw). Deze zijn niet beschikbaar om het schema overzichtelijk te houden. Je kunt deze wel instellen in de Overzichtsweergave. Je kunt hier ook een transitie verwijderen.

Als je in de schematische weergave een transitie hebt ingericht, dan wordt deze toegevoegd aan de Overzichtsweergave onder Transities tussen toestanden. Je kunt daarna de Transities met één toestand en Automatische transities toevoegen.

Let op: Automatische transities kunt je toevoegen in de Overzichtsweergave en daarna kun je ze bewerken en verwijderen in de Schematische weergave. Je kunt ze niet toevoegen in de Schematische weergave.

Toestand toevoegen

Klik op Toestand

Je kunt nu toestanden toevoegen die wel zijn ingesteld voor het bedrijfsproces, maar nog niet in het schema staan. Staan alle toestanden al in het schema, dan kun je geen nieuwe toestand toevoegen.

Selecteer een Toestand en klik op Opslaan.

De nieuwe toestand wordt nu toegevoegd aan de schematische weergave.

Transitie instellen

Trek vervolgens met de muis een pijl van de ene Toestand In behandeling naar de nieuwe Toestand Reactie ontvangen.

Je krijgt dan vanzelf het Transitie scherm te zien. Hier zijn de Van toestand en Naar toestand al ingevuld zoals de pijl is getrokken. Dit schema is hetzelfde als in de Overzichtsweergave. Hier kun je onder andere het icoon en de berichten instellen. Vul deze verder in en klik op Opslaan.

Nadat je op Opslaan klikt, wordt de Transitie toegevoegd aan het schema. Je kunt op deze manier het transitieschema verder instellen.

Transities bewerken

Transities in het schema kun je bewerken door ze aan te klikken. Het Transitie scherm opent en je kunt alle opties wijzigen.

Transitie en toestand verwijderen

Vanuit de Schematische weergave kun je ook transities en toestanden verwijderen. Klik een Transitie aan om deze te verwijderen. Het Transitie scherm opent. Klik op Verwijderen.

Je krijgt een Bevestiging. Klik op Ja om de transitie te verwijderen. Klik op Nee als je de transitie toch wilt behouden.

De Transitie Afronden is nu verwijderd. De Toestand Afgerond is nog wel zichtbaar.

Door naar de Overzichtsweergave te gaan en weer terug naar de Schematische weergave verdwijnt ook de Toestand. Ga je een transitie Opslaan, dan springt de Toestand naar boven, zoals na het toevoegen van een nieuwe toestand.