Hoe kan ik een procesitem automatisch doorzetten naar een andere status? Hoe kan ik een procesitem automatisch doorzetten naar een andere status?

Hoe kan ik een procesitem automatisch doorzetten naar een andere status?

Marel Maathuis Marel Maathuis

In dit artikel wordt uitgelegd hoe je kunt instellen dat een procesitem automatisch naar een andere toestand (status) gaat als deze een aantal dagen in dezelfde toestand (status) blijft.

Transitie instellen

Ga naar de procesconfiguratie van het bedrijfsproces waarbij je wilt instellen dat een procesitem automatisch naar een andere toestand gaat. Ga naar Start > ([naam bedrijfsproces] ) > [naam bedrijfsproces] Beheer > Procesconfiguraties  en open de procesconfiguratie. Klik op Bewerken en daarna op 5 Transitieschema

Klik onder Automatische transities op Transitie toevoegen.

Selecteer onder Type Na periode van inactiviteit.

Je kunt nu een Naam invullen. Selecteer onder Van Toestand de toestand die automatisch moet worden doorgezet, nadat een procesitem met die status een aantal dagen die status heeft. Onder Naar toestand vul je de toestand in waarna het procesitem automatisch wordt gezet. Onder Aantal dagen inactiviteit vul je het aantal dagen in waarna de toestand wordt gewijzigd.

Ook kun je voor deze automatische transitie de Exportstatus, Afhankelijkheden en Berichten instellen. Zie voor meer informatie het artikel Procesarchitect: transitieschema (stap 6).

Klik op Opslaan. Er is nu een nieuwe automatische transitie toegevoegd.

Vul de procesconfiguratie verder in en klik op Opslaan.

Automatische transitie verwerken

Hierboven is ingesteld dat als een procesitem na 3 dagen in de Status Reactie ontvangen blijft, de Status automatisch wijzigt naar Afgerond

Voorbeeld

Hieronder heeft een procesitem op 18-08-2020 de Status Reactie ontvangen.

Na 3 dagen in deze status is het procesitem automatisch doorgezet naar de Status Afgerond. Je kunt dit zien onder Opmerking en bij Door.