Aanvragen: kandidaten afhandelen (stap 8) Aanvragen: kandidaten afhandelen (stap 8)

Aanvragen: kandidaten afhandelen (stap 8)

Marel Maathuis Marel Maathuis

Nadat er een kandidaat aan een aanvraag is toegevoegd, zijn er verschillende mogelijkheden. Afhankelijk van het gekozen kandidaatproces kan een (sub)leverancier of inlener een kandidaat uitnodigen voor een gesprek of assessment, aannemen of afwijzen. De verschillende mogelijkheden worden hieronder toegelicht.

De volgende onderwerpen worden behandeld.

• Goedkeuren, aanemen of voldoet
  • Afkeuren, afwijzen of voldoet niet
  • Uitnodigen voor een gesprek
  • Assesment laten maken
  • Terugtrekken, afhaken of verwijderen
  • Stap terug in het proces

Goedkeuren, aannemen of voldoet

Nadat een kandidaat is doorgezet naar de inlener, heeft de inlener de actie bij Aanvraag kandidaten. Klik op Aanvraag kandidaten in de actielijst aan de linkerkant van het dashboard voor een overzicht van kandidaten bij een aanvraag. De inlener heeft de volgende opties: Aannemen, Afwijzen, Uitnodigen voor gesprek, Assesment laten maken.

Open de kandidaat en klik op Goedkeuren, Aannemen of Voldoet om de kandidaat aan te nemen. Je krijgt onderstaande melding.

Er wordt een e-mail gestuurd. De mailcode is: candidate_approved. De Status wijzigt naar Goedgekeurd.

Afkeuren, Afwijzen of voldoet niet

Open de kandidaat en klik op Afkeuren of Overig >Afwijzen om de kandidaat aan te af te wijzen. Je kunt nu een Afwijsreden invullen. Klik daarna op OK.

De Status wijzigt naar Afgekeurd (bij afkeuren en voldoet niet) of Afgewezen (bij afwijzen). Er wordt bij het afkeuren een e-mail gestuurd. De mailcode is: candidate_rejected. Bij afwijzen, wordt er geen mail gestuurd.

Uitnodigen voor gesprek

Open de kandidaat en klik op Overig > Uitnodigen (voor (een) gesprek)/Op gesprek om de kandidaat uit te nodigen voor een gesprek.

Je kunt nu het formulier van de uitnodiging invullen, zoals je hebt ingesteld bij de formulierconfiguratie. Vul de gegevens in en klik op Uitnodigen.

De Status van de Aanvraag Kandidaat wijzigt naar Uitgenodigd. Er wordt een e-mail gestuurd. De mailcode is  candidate_invited. De mail gaat naar alle subleveranciers.

Bij het Kandidaatproces Beoordeling door makelaar, gesprekken en geen assessment  (werkt met subleveranciers) kun je een kandidaat meerdere keren uitnodigen voor een gesprek. De knop blijft beschikbaar.

De subleverancier die de kandidaat had toegevoegd aan de aanvraag, kan de kandidaat nu nog wel terugtrekken, maar niet meer verwijderen.

On hold zetten

Open de kandidaat en klik op Overig > On hold. De Status van de Kandidaat wijzigt naar On hold.

De subleverancier kan bij de kandidaat alleen nog aangeven dat die is afgehaakt. Zie het artikel Aanvragen: aanvraag afhandelen (stap 9).

Assesment laten maken

Bij het Kandidaatproces Beoordeling door makelaar, gesprekken en geen assessment  (werkt met subleveranciers) kan de inlener de kandidaat een assessment laten maken.

Open de kandidaat en klik op Overig > Assesment laten maken. De Status van de Aanvraag Kandidaat wijzigt naar Assesment benodigd.

Hierna alleen nog uitnodigen mogelijk.

Terugtrekken, afhaken of verwijderen

Onder Start > Kandidaten > Voorgestelde kandidaten vind je een overzicht van alle kandidaten en op welke aanvragen zij zijn voorgesteld.

Door een kandidaat aan te klikken, opent de kandidaat met onderaan op het tabblad Aanvragen een overzicht van aanvragen.

Een subleverancier kan een kandidaat terugtrekken of aangeven dat een kandidaat is afgehaakt. Een leverancier kan dit niet.

Klik hiervoor op Terugtrekken of Kandidaat is afgehaakt.

Bij het Kandidaatproces Beoordeling door makelaar, gesprekken en geen assessment  (werkt met subleveranciers) kun je een kandidaat terugtrekken. De Status wijzigt naar Geannuleerd. Je kunt geen reden invullen.

Bij het Kandidaatproces Geen beoordeling, wel gesprekken en assessment (werkt met  subleveranciers) kun je aangeven dat de kandidaat is afgehaakt. De Status wijzigt naar Kandidaat is afgehaakt. Je kunt geen reden invullen. Er wordt een e-mail gestuurd. De mailcode is  candidate_cancelled

Daarnaast kun je een kandidaat bij een aanvraag verwijderen. Klik dan op Verwijderen. De kandidaat is daarna niet meer bij de aanvraag zichtbaar.

Stap terug in het proces

De leverancier kan in verschillende kandidaatprocessen de kandidaat een stap terug in het proces zetten. Open de kandidaat onder Start > Aanvragen > Voorgestelde kandidaten. Klik daarna op Ga 1 stap terug.

Je krijgt onderstaande bevestiging. Klik op Ja om de aanvraagkandidaat terug te zetten in het proces.

De Status wijzigt naar Nieuw en bij Opmerking vind je dat De aanvraagkandidaat is teruggezet.

Nadat de kandidaten bij een aanvraag zijn afgehandeld, kun je de aanvraag ook afhandelen. Dit wordt in de volgende stap behandeld.

Terug naar Aanvragen: kandidaat aan aanvraag toevoegen (stap 7)

Verder naar Aanvragen: aanvraag afhandelen (stap 9)