CMS boek CMS boek

CMS boek

Marel Maathuis Marel Maathuis

Met CMS boek kun je een tegel instellen waarbij als je erop klikt, meerdere pagina's kunt openen. De tegel 'beweegt', doordat hij van alle gekoppelde pagina's een pagina laat zien. Om een boek te kunnen instellen, zijn er pagina's nodig. In het artikel CMS pagina kun je meer lezen over hoe je pagina's kunt aanmaken.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe je een boek kunt aanmaken en publiceren zodat deze zichtbaar is voor de gebruiker. De volgende onderwerpen worden behandeld.

• Nieuw boek aanmaken
    • Boek koppelen aan doelgroepen
    • Boek publiceren
  • Tegel instellen
  • Vertalingen

Nieuw boek aanmaken

Ga naar Start > CMS > CMS boeken. Je vindt hier een overzicht van alle boeken.

Klik op Nieuw om een nieuw boek aan te maken. Vul een Naam in en eventueel een beschrijving.

Je kunt kiezen of je wilt dat Gerelateerde pagina's worden weergegeven en of er een Vorige/volgende knop in de pagina zichtbaar is. Gebruik je een pagina lay-out waarin een Gerelateerde pagina's blok zit, vink dan deze optie aan om links naar andere pagina's te laten zien.

In het resultaat op het dashboard van de gebruiker ziet dit er als volgt uit.

Onderaan kun je door op Regel toevoegen te klikken, de pagina's selecteren die je wilt laten zien in het boek. Geef eventueel een volgorde van de pagina's in.

Let op: alleen pagina's die gepubliceerd zijn, zijn zichtbaar in een boek.

Boek koppelen aan doelgroepen

Een boek kun je zichtbaar maken voor een bepaalde doelgroep. Dit kun je instellen door een Doelgroep toe te voegen aan de het boek.

Selecteer een optie onder Doelgroepen en klik eventueel op Regel toevoegen om meerdere doelgroepen toe te voegen. Meer informatie over doelgroepen vind  je in het artikel Doelgroepenbeheer.

Boek publiceren

Klik op Opslaan als alle gegevens zijn ingevuld. Je krijgt de volgende melding.

Hierna moet je het boek nog publiceren. Klik in het overzicht van de boeken het boek aan en klik daarna op Publiceer.

Nadat het boek is gepubliceerd, wijzigt de waarde bij Gepubliceerd in Ja en verschijnt er een Publicatiedatum.

Tegel instellen

Nadat je het boek hebt aangemaakt, moet je deze als tegel aanmaken. In het artikel CMS aan tegel toevoegen kun je precies lezen hoe je dit moet doen.

Nadat je de tegel hebt toegevoegd aan het dashboard, is de tegel zichtbaar voor de gebruiker. Op het dasboard zie je nu de boek tegel.

Let op: voor alle pagina's die in het boek voorkomen moet er een tegel gekoppeld zijn aan die pagina. Alleen dan is het boek beschikbaar als tegel.

Als je de tegel aanklikt, dan zie je de gegevens zoals die zijn ingesteld.

Wil je een boek verbergen snel verbergen? Open dan het boek en klik op de knop Verberg. Je kunt op deze manier gemakkelijk de tegel verbergen van het dashboard, zonder de tegel zelf uit te zetten via Start > Tegel op Dashboards.

Vertalingen

Als er in de e-UUR omgeving meerdere talen zijn ingesteld, dan kun je kiezen welke taal je als taal voor de hoofdpagina wilt gebruiken. Bij het aanmaken van de pagina's kun je dit instellen. Meer informatie hierover vind je in het artikel CMS pagina.

De boeken worden vertaald op basis van de beschikbare (gepubliceerde) vertalingen van de pagina's uit het boek. Een gebruiker die een andere taal heeft voor zijn dashboard, krijgt dan de vertaalde pagina en tegel beschikbaar.

Per pagina in het boek wordt de pagina vertaald weergegeven als er een vertaling beschikbaar is. Ook de referenties van de ene pagina naar de andere zijn dan vertaald. Als er geen vertaling voor een bepaalde pagina is, dan wordt de hoofdpagina getoond.

Let op: een vertaling is alleen zichtbaar als ook de hoofdpagina is gepubliceerd.