CMS-pagina layout CMS-pagina layout

CMS-pagina layout

Marel Maathuis Marel Maathuis

Om een pagina of boek te maken, heb je allereerst een pagina layout nodig. Deze indeling kun je daarna gebruiken voor de pagina's en meerder pagina's kun je vervolgens toevoegen aan een boek. In dit artikel wordt uitgelegd welke opties er zijn om een pagina layout te maken.

Voor het maken van een pagina layout, ga je naar Start > CMS > CMS-pagina layouts. Je vindt hier een overzicht van verschillende pagina layouts.

Klik op Nieuw om een nieuwe pagina layout aan te maken. Vul een Naam in. Klik daarna op Regel toevoegen om de verschillende items toe te voegen.

Je kunt voor drie verschillende secties items toevoegen. De verschillende velden worden hieronder toegelicht. Klik op Opslaan.

Klik vanuit het overzicht op een pagina layout. Je kunt nu via de knop Toon layout voorbeeld een voorbeeld van de template krijgen.

In dit voorbeeld zie je de verschillende blokken en hoe zij worden geplaatst op de pagina in e-UUR.

Sectietemplate

Standaard type

Bij Standaard type kun je kiezen uit verschillende opties (afhankelijk van de sectie), dan wel het veld leeg laten. Alleen bij de Sectietemplate boven kun je kiezen voor Titel. Selecteer je Titel, dan worden de overige velden automatisch ingevuld en deze kun je niet wijzigen.

Bij de Sectietemplate midden kun je kiezen voor Inhoud. Kies je voor Inhoud, dan wordt de Horizontale locatie automatisch ingevuld (midden).

Let op: voor de hele pagina kun je maar één keer kiezen voor Gerelateerde pagina's of Gerelateerde documenten als Standaard type.

Wil je een gewoon blok, dus geen Titel, Inhoud, Gerelateerde pagina's of Gerelateerde documenten? Laat het veld dan leeg.

Naam

Vul een naam in, zodat je in het voorbeeld duidelijk kunt zien welk blok het is.

Horizontale locatie

Bij Horizontale locatie kun je kiezen uit Links, Rechts of Midden. Afhankelijk van deze keuze, kun je de Breedte instellen.

Bij de Sectietemplate midden kun je kiezen voor meerdere locaties naast de standaard opties. Zo is het ook mogelijk om te kiezen voor Links (top), Rechts (top), Links (onder), of Rechts(onder). Kies je één van deze opties, dan is de Breedte automatisch Smal.

Breedte

Bij Breedte kun je kiezen uit Smal, Normaal of Breed

Afhankelijk van je keuze, kun je bij andere blokken in deze sectie mogelijk minder breede blokken kiezen, omdat dat niet past binnen de pagina. Dit wordt automatisch door e-UUR aangegeven.

Gebruikt sjablonen

Selecteer je Titel, dan wordt automatisch ingevuld dat er gebruik wordt gemaakt van sjablonen.

Gebruikt CMS pagina referenties

Voor Gerelateerde pagina's wordt automatisch ingevuld dat er gebruik wordt gemaakt van CMS pagina referenties.

Pagina's instellen

Nadat je een pagina layout hebt ingesteld, kun je een pagina aanmaken. In het artikel CMS pagina kun daar meer over lezen.