CMS pagina CMS pagina

CMS pagina

Marel Maathuis Marel Maathuis

Nadat er een CMS-pagina layout is aangemaakt, kun je CMS pagina's gaan maken. Wil je meer informatie over pagina layouts? Lees dan het artikel CMS-pagina layout. Met een pagina kun je informatie voor een gebruiker opmaken naar wens en deze via een tegel tonen op het dashboard van de gebruiker.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe je een pagina kunt aanmaken en publiceren zodat deze zichtbaar is voor de gebruiker. De volgende onderwerpen worden behandeld.

• Nieuwe pagina aanmaken
    • Pagina koppelen aan doelgroepen
    • Pagina opmaken
    • Gerelateerde documenten
    • Gerelateerde pagina's
    • Pagina voorbeeld
  • Vertalingen toevoegen
  • Tegel instellen

Nieuwe pagina aanmaken

Ga naar Start > CMS > CMS pagina's. Klik op Nieuw om een nieuwe pagina aan te maken.

Als er in de e-UUR omgeving meerdere talen zijn ingesteld, dan kun je eerst kiezen welke taal je als taal voor de hoofdpagina wilt gebruiken. Dit is de taal van de pagina. Verderop in dit artikel kun je andere talen toevoegen voor de pagina.

Zijn er niet meerdere talen in de e-UUR omgeving ingesteld, dan krijg je deze optie niet en is de ingestelde taal van e-UUR de standaard taal. Selecteer de Taal en klik op Toevoegen.

Vul een Naam voor de pagina in, eventueel een Beschrijving en selecteer een CMS pagina template. Hier kun je kiezen uit de CMS-pagina layouts die je eerder hebt aangemaakt.

Pagina koppelen aan doelgroepen

Een pagina kun je zichtbaar maken voor een bepaalde doelgroep. Dit kun je instellen door een Doelgroep toe te voegen aan de pagina.

Selecteer een doelgroep onder Doelgroepen en klik eventueel op Regel toevoegen om meerdere doelgroepen toe te voegen. Meer informatie over doelgroepen vind  je in het artikel Doelgroepenbeheer.

Hierbij is het nog mogelijk om de oude groepen te gebruiken. In het artikel Groepenbeheer kun je meer informatie lezen over het gebruik van deze groepen.

Let op: het is niet mogelijk op Doelgroepen en de verouderde groepen tegelijk te gebruiken. Je krijgt dan een melding dat je de pagina niet kunt opslaan.

Klik daarna op Opslaan.

Pagina opmaken

Je hebt nu voor de CMS pagina verschillende mogelijkheden. Klik op Bewerken om de gegevens die je hiervoor hebt ingevuld, aan te passen. Hierbij kun je de Taal niet meer aanpassen. Klik op Verwijderen om de pagina te verwijderen. Klik op CMS-pagina opmaken om de pagina op te maken.

Je kunt nu een Titel en Subtitel invullen die bovenaan de pagina komen te staan. Afhankelijk van de gebruikte pagina layout, kun je de verschillende blokken hier invullen.

Voor een gebruiker ziet dat er als volgt uit.

Daarnaast kun je in de verschillende blokken plaatjes, tekst, video's en tabellen toevoegen. Klik een blok aan en je krijgt een menu met opties.

Afhankelijk van de CMS-pagina layout die je gebruikt, kun je verschillende blokken invullen. Klik daarna op Opslaan.

Gerelateerde documenten

Het blok Gerelateerde documenten in de CMS-pagina layout komt in de pagina terug door middel van Dossieritemtype en Dossieritem. Meer informatie hierover vind je in het artikel Documenten in CMS pagina's.

Gerelateerde pagina's

Als in de pagina layout een blok Gerelateerde pagina's is geselecteerd, dan wordt deze lijst automatisch gevuld in de pagina. De pagina's die worden getoond, zijn de pagina's die in een boek zijn toegevoegd en waarbij Gerelateerde pagina's blok op Ja staat ingesteld. Meer informatie over het CMS boek vind je in het artikel CMS boek.

Pagina voorbeeld

Door op de knop Toon CMS-pagina te klikken, krijg je een voorbeeld van de pagina.

Je ziet de pagina zoals die is opgemaakt en zichtbaar in e-UUR zal zijn.

Als de pagina naar wens is opgemaakt, klik je op Publiceer. Nadat de pagina is gepubliceerd, wijzigt de waarde bij Gepubliceerd in Ja en verschijnt er een Publicatiedatum.

Vertalingen toevoegen

Naast de taal van de hoofdpagina kun je voor een pagina vertalingen toevoegen. Klik hiervoor op Vertaling toevoegen.

Selecteer de Taal die je wilt toevoegen en klik op Toevoegen. Je krijgt nu de opgemaakte hoofdpagina die je kunt vertalen. Bovenin zie je door het vlaggetje de taal van de pagina. Vul de vertaalde tekst in en klik op Opslaan.

Je kunt nu ook deze vertaalde pagina publiceren. Klik daarvoor op Publiceer. Nadat de pagina is gepubliceerd, wijzigt de waarde bij Gepubliceerd in Ja en verschijnt er een Publicatiedatum.

Klik op Ga naar hoofdobject om de hoofdpagina te openen.

Onderaan is een tabblad CMS-pagina vertalingen. Hier vind je de vertalingen van deze hoofdpagina. Klik op een vertaling om die pagina te openen.

Let op: een vertaling is alleen zichtbaar als ook de hoofdpagina is gepubliceerd.

Tegel instellen

Nadat je de pagina hebt aangemaakt, moet je deze als tegel aanmaken. In het artikel CMS aan tegel toevoegen kun je precies lezen hoe je dit moet doen.

Nadat je de tegel hebt toegevoegd aan het dashboard, is de tegel zichtbaar voor de gebruiker. Op het dasboard zie je nu de pagina tegel.

Als je de tegel aanklikt, dan zie je de gegevens zoals die zijn ingesteld.

Als er vertalingen zijn toegevoegd aan de pagina, dan krijgt de gebruiker die een andere taal gebruikt dan de taal van de hoofdpagina, de tegel en de pagina te zien in de taal van zijn dashboard (indien beschikbaar).

Wil je een pagina verbergen snel verbergen? Open dan de pagina en klik op de knop Verberg. Je kunt op deze manier gemakkelijk de tegel verbergen van het dashboard, zonder de tegel zelf uit te zetten via Start > Tegel op Dashboards.