Document ondertekenen Document ondertekenen

Document ondertekenen

Marel Maathuis Marel Maathuis

Als een document kan worden ondertekend, dan heeft het document bovenaan een knop Digitaal ondertekenen. Nadat een gebruiker op deze knop klikt, krijg je een authenticatiecode om mee te ondertekenen.

Hieronder volgt een uitleg voor het ondertekenen van een document door één gebruiker. Het is ook mogelijk een document door twee of drie gebruikers te laten ondertekenen. Meer informatie over het ondertekenen van een document door twee en drie gebruikers vind je in de artikelen De digitale handtekening vanuit het dossier en Document ondertekenen door drie gebruikers.

De volgende onderwerpen worden in dit artikel behandeld.

• Digitaal ondertekenen
    • Authenticatiecode
    • Ondertekening controleren
  • Annuleren ondertekening
  • Ondertekeningstermijn verlengen

Digitaal ondertekenen

Open het document dat je digitaal wilt ondertekenen. Klik op Digitaal ondertekenen.

Je komt in een nieuw scherm voor het digitaal ondertekenen. In het scherm staat in de tekst om welk document het gaat.

Authenticatiecode

De gebruiker ontvangt standaard op zijn mobiele telefoon een pushbericht met de authenticatiecode. Dit is alleen mogelijk als de gebruiker de e-UUR app op zijn telefoon heeft. Als de gebruiker de e-UUR app niet gebruikt, dan wordt de authenticatiecode via de e-mail verstuurd. Eventueel kun je instellen dat je wilt dat gebruikers de code via SMS ontvangen.

De authenticatiecode bestaat uit een 6-cijferige code, zodat je deze makkelijk kunt overnemen bij een SMS of pushbericht.

Als de authenticatiecode niet is ontvangen, kun je bovenaan scherm nogmaals een authenticatiecode versturen. Selecteer daarvoor hoe je de code wilt ontvangen en klik op Verstuur. Je kunt hierbij kiezen uit de verzendmethoden die beschikbaar zijn voor de gebruiker.

Een authenticatiecode is onbeperkt geldig, tenzijof totdat er voor hetzelfde document een nieuwe authenticatiecode wordt aangevraagd na 10 minuten. Je krijgt dan een andere authenticatiecode. Als je binnen 10 minuten nogmaals de authenticatiecode aanvraagt, dan krijg je dezelfde authenticatiecode als eerder. Je kunt aan het volgnummer zien of het dezelfde authenticatiecode is.

Meer informatie over de verschillende verzendmethoden je in het artikel Verzendmethode authenticatiecode.

Document ondertekenen

Nadat de gebruiker de authenticatiecode heeft ingevuld en op Inloggen heeft geklikt, opent het te ondertekenen document.

De gebruiker kan het document nu digitaal ondertekenen. Afhankelijk van de instellingen van de e-UUR omgeving kun je onderaan de eerste pagina of op de laatste pagina van het document ondertekenen. Wil je dit wijzigen? Neem dan contact op met Akyla.

Klik onderaan op de Ondertekenen knop om het document te ondertekenen. Je ziet nu de naam van wie het document ondertekent. Klik op Bevestigeom de ondertekening af te ronden.

Ondertekening controleren

Je kunt nu het document controleren of terug naar e-UUR gaan. Klik op Documenten controleren om de ondertekening met naam en datum te controleren. Klik op Terug naar e-UUR om terug te gaan naar het dashboard van e-UUR.

Het document is door de gebruiker ondertekend. De naam en de datum van ondertekening worden rechtsonder op het document geplaatst. Klik daarna op Klaar om weer terug te gaan naar de bevestiging.

Om terug te keren naar e-UUR klikt de gebruiker op Terug naar e-UUR of op het blauwe kruisje rechts bovenin. De gebruiker komt daarna weer in zijn eigen e-UUR omgeving. Klik op de knop Vernieuw

Als maar één gebruiker het document hoeft te ondertekenen, dan wijzigt de status bij Digitaal ondertekend naar Ja. Is ingesteld dat een andere gebruiker het document ook moet ondertekenen, dan staat bovenaan dat het document Gedeeltelijk ondertekend is.

De gebruiker die heeft ondertekend, hoeft nu niets meer te doen.

Annuleren ondertekening

De leverancier kan een ondertekening annuleren. Ga naar het document en klik op Overig > Ondertekening annuleren.

Je krijgt de melding dat het ondertekeningsproces succesvol is geannuleerd. Het document kan nu niet meer worden ondertekend.

Ondertekeningstermijn

Bij het dossieritemtype kun je een ondertekeningstermijn instellen. Documenten hebben dan een Maximale ondertekeningstermijn. Ga naar het document en klik op Overig > Verleng ondertekeningstermijn als je buiten de ondertekeningstermijn het document alsnog wilt ondertekenen.

Zie voor meer informatie het artikel Maximale periode document ondertekening toegestaan.