Feestdagen in Xplican Feestdagen in Xplican

Feestdagen in Xplican

Marel Maathuis Marel Maathuis

Met Xplican kun je gemakkelijk voor verschillende feestdagen specifieke toeslagen toekennen, zonder dat een flexkracht dit handmatig in het urenbriefje moet invullen.

Werkt een flexkracht bijvoorbeeld op nieuwjaarsdag, dan kun je met Xplican instellen dat de flexkracht alleen normale uren in hoeft te vullen, maar bij de ontrafeling bijvoorbeeld 150% overwerk uren krijgt uitbetaald voor nieuwjaarsdag.

Hieronder kun je lezen hoe je feestdagen in Xplican kunt instellen.

Feestdagen instellen

In e-UUR kun je apart feestdagen inrichten. In het artikel Feestdagen kun je lezen hoe je dit kunt doen. Feestdagen die hier ingericht zijn, kun je vervolgens gebruiken in Xplican.

Ga naar Start > Xplican > Interpretatieprofielen en selecteer een cao profiel of maak een nieuwe aan. In het artikel CAO profiel inrichten kun je lezen hoe je een cao profiel kunt inrichten.

Om een feestdag in te stellen, Klik je onder Verwerking op nieuwe Componentregel

Kies voor Type Coulant en selecteer onder Conditie de optie Wel/geen feestdag.

In bovenstaand voorbeeld zie je dat bij Feestdag Nieuwjaarsdag beschikbaar is (deze is ingesteld onder Feestdagen in e-UUR). Als je deze selecteert, dan geldt dit blok voor de data die bij de feestdag Nieuwjaarsdag is ingesteld. Daarnaast kun je eventueel onder Van en Tot handmatig een tijd invullen waarop het blok van toepassing moet zijn.

Klik op Opslaan om de feestdag op te slaan.

Let op: heb je nu een blok ingesteld met daarbij dat er sprake is van een feestdag op bijvoorbeeld nieuwjaarsdag? Zorg er dan voor dat je nog een blok toevoegt met Geen feestdag. Maak daarom nog een Componentregel aan zoals hiervoor beschreven en zet een vinkje bij Geen feestdag.

Klik op Opslaan om ook dit blok van geen feestdag op te slaan.

Onder Verwerking heb je nu twee blokken; één blok dat er wel sprake is van een feestdag en één blok dat er geen sprake is van een feestdag. Op deze manier krijg je geen foutmelding bij het ontrafelen van het urenbriefje.

Regels toepassen op feestdagen

Nu er een feestdag is ingesteld, kun je verschillende regels instellen. Een eenvoudig voorbeeld is het volgende verwerkingsblok.

Is er een urenbriefje waarop op Feestdag Nieuwjaarsdag uren zijn geschreven dan wordt op het ontrafelde urenbriefje voor die uren Overwerk 150% ingevuld. Overige uren op het urenbriefje voldoen niet aan de voorwaarde van de Feestdag Nieuwjaarsdag en gaan via het andere blok, zodat op het urenbriefje automatisch Normale uren 100% wordt ingevuld.

Een ontrafeld urenbriefje waarbij dinsdag 05-02 als feestdag is ingesteld, ziet er als onderstaand urenbriefje uit.

Je kunt het blok van de feestdagen overal plaatsen, zodat je ook ingewikkeldere regels kunt toepassen.

Onderstaand voorbeeld laat een uitgebreid cao profiel zien waarbij er onderscheid wordt gemaakt of er sprake is van een feestdag.

Is er sprake van een feestdag, dan gelden op basis van bovenstaand cao profiel dezelfde regels als dat je in het weekend (op zaterdag en zondag) werkt én krijg je een toeslag van 20%.

Meerdere feestdagen met verschillende toeslagen

Heb je meerdere feestdagen met verschillende toeslagen, dan kun je een cao profiel bijvoorbeeld op de volgende manier inrichten.

We gaan er nu vanuit dat 08-04-19 een eerste kerstdag is en 09-04-19 een tweede kerstdag. Voor de eerste kerstdag krijg je 125% overwerk en voor de tweede kerstdag 150% overwerk. Is het nieuwsjaarsdag, dan krijg je ook 125%.

Vul in het cao profiel in dat er eerst sprake is van een blok Geen feestdag en drie blokken Wel feestdag.

Koppel daarna aan het blok Wel feestdag een component van Type Coulant en Conditie Wel/ geen feestdag. Selecteer daarna de Feestdag en klik op Opslaan.

Het ontrafelde urenbriefje komt er als volgt uit te zien.