Tijdsinterval bewerkingen Tijdsinterval bewerkingen

Tijdsinterval bewerkingen

Marel Maathuis Marel Maathuis

In het CAO profiel kun je instellen wat er moet gebeuren met de verschillende tijdsintervallen die zijn ingevuld in het urenbriefje. Er zijn verschillende mogelijkheden bij het ontrafelen van een urenbriefje.

Ga naar het CAO profiel via Start > Xplican > Interpretatieprofielen. Klik een CAO profiel aan of maak een nieuwe aan. Bij het Verwerkingsblok kun je kiezen voor verschillende instellingen. Klik op Instelling toevoegen, selecteer Tijdsinterval bewerkingen en kies vervolgens de juiste instelling. Klik daarna op Opslaan.

Hieronder worden de verschillende mogelijkheden uitgelegd.

Minimum en maximum aantal uren

Selecteer je Minimum aantal uren of Maximum aantal uren, dan kun je daarmee aangegeven uit hoeveel uren het tijdsinterval minimaal of maximaal moet bestaan voordat een tijdsinterval door het verwerkingsblok mag worden verwerkt.

Vul bij Uren het minimum of maximum aantal uren in waaraan moet worden voldaan en klik daarna op Opslaan.

Aansluitende tijdsintervallen samenvoegen (voorbewerking)

De voorbewerking in het type geeft aan dat de bewerking wordt uitgevoerd, voordat de tijdsintervallen ontrafeld gaan worden. Wanneer tijdsintervallen elkaar opvolgen zullen deze als één tijdsinterval behandeld worden.

Hierbij krijg je de optie om dagovergangen samen te voegen. Zet dan een vinkje bij Dagovergangen samenvoegen. Oftewel, wanneer over de nacht heen wordt geschreven, wordt dit gezien als een eerste tijdsinterval tot 24.00 uur en een tweede tijdsinterval vanaf 0.00 uur. Met de optie tijdsintervallen samenvoegen + dagovergangen samenvoegen wordt dit gezien als één dienst. Hiermee kan bijvoorbeeld overwerk per gewerkte dag worden bepaald.

De optie om het eerste project te behouden en de rest te negeren is een aanvullende optie wanneer met projecten wordt gewerkt. Zet dan een vinkje bij Het eerste project behouden, de rest negeren. Wanneer meerdere projectcodes op verschillende tijdsintervallen worden geschreven, maar je wilt dat alleen het eerste project leidend is, zorgt deze functie ervoor dat de ontrafelaar alle tijdsintervallen op hetzelfde (eerste) project binnenkrijgt.

Wanneer het samenvoegen van aansluitende tijdsintervallen niet voor alle invoercomponenten geldt, moet binnen de instelling een keuze worden gemaakt voor welke looncomponenten de bewerking moet worden uitgevoerd. Voeg dan de componenten toe door met de pijl een component te selecteren of  door op Regel toevoegen te klikken.

Klik na het instellen op Opslaan.

Intervallen op dezelfde dag samenvoegen (voorbewerking)

Het kan voorkomen dat een flexkracht meerdere tijdsintervallen op dezelfde dag werkt. Wanneer deze tijdsintervallen als één dienst moeten worden gezien, kun je ervoor kiezen de tijdsintervallen voor de ontrafeling samen te voegen.

Selecteer Intervallen op dezelfde dag samenvoegen (voorbewerking) en klik op Opslaan.

Aansluitende tijdsintervallen samenvoegen van hetzelfde originele tijdsinterval (nabewerking)

De nabewerking in dit type geeft aan dat de bewerking wordt uitgevoerd nadat de tijdsintervallen ontrafeld zijn. Wanneer tijdsintervallen ontrafeld worden is het mogelijk dat er meerdere dezelfde looncomponenten als resultaat in het urenbriefje komen te staan. Wanneer de tijdsintervallen hetzelfde originele tijdsinterval hebben (invoercomponent) en aansluitend zijn, kunnen deze in de weergave van het resultaat worden samengenomen. Dit voorkomt meerdere kleine regels met dezelfde percentages in een urenbriefje en geeft een beter overzicht.

Selecteer Aansluitende tijdsintervallen samenvoegen van hetzelfde originele tijdsinterval (nabewerking). Zet een vinkje bij Dagovergangen samenvoegen als er over de nacht heen wordt geschreven. Je krijgt anders een eerste tijdsinterval tot 24.00 uur en een tweede tijdsinterval vanaf 0.00 uur. Klik op Opslaan.

Converteren naar de startdatum van het originele tijdsinterval

Het kan mogelijk gemaakt worden om uren over de nacht heen te schrijven. Wanneer dit gebeurt, ziet de ontrafelaar het origineel als twee tijdsintervallen: het eerste tijdsinterval tot 24.00 uur en het tweede tijdsinterval vanaf 0.00 uur. Met de instelling aansluitende tijdsintervallen samenvoegen (voorbewerking),  dagovergangen samenvoegen kan dit als één dienst worden gezien. Het resultaat van beide dagen komt nog altijd op de dag te staan dat de uren worden geschreven.

Dit is voor een doordeweekse dag geen probleem, maar wanneer een dienst op zondag wordt gestart en een eindtijd op maandag heeft, vallen deze uren buiten het huidige urenbriefje. Dit is niet mogelijk om te exporteren, waardoor we een oplossing nodig hebben om de geschreven uren binnen het huidige urenbriefje te houden. Dit doet de instelling Converteren naar de startdatum van het originele tijdsinterval. De uren worden ontrafeld volgens de dag waarop ze origineel zijn geschreven. Zodra de uren zijn ontrafeld, wordt het resultaat bij een dagovergang weggeschreven op de dag dat het tijdsinterval is gestart.

Selecteer Converteren naar de startdatum van het originele tijdsinterval en kies eventueel een component waar dit voor geldt, door op de pijl of Regel toevoegen te klikken. Klik daarna op Opslaan.

Wanneer dagovergangen geschreven kunnen worden, is de combinatie Aansluitende tijdsintervallen samenvoegen (voorbewerking), dagovergangen samenvoegen en Converteren naar de startdatum van het originele tijdsinterval de juiste inrichting.