Reiskosten in Xplican Reiskosten in Xplican

Reiskosten in Xplican

Marel Maathuis Marel Maathuis

Dit artikel beschrijft de Xplican functionaliteit voor het gebruik van de Implicatie Reisafstand berekening. Hierbij kun je gebruik maken van de reisafstandsberekening die ook wordt gebruikt in urenbriefjes en de onboarding. Zie hiervoor de artikelen Reisafstandsberekening, Reisafstandsberekening in het urenbriefje en Reisafstandsberekening in de onboarding. Daarnaast is er een aparte reiskostenberekening voor de beveiligingsbrance beschikbaar.

De volgende onderwerpen worden behandeld.

• Integratie in Xplican
  • Inrichting profiel
  • Urenbriefje met reiskosten
  • Beveiligingsbrance

Integratie in Xplican

Deze oplossing is bedoeld om automatisch reiskosten toe te voegen aan een urenbriefje. Daarbij zijn er geen mogelijkheden om het berekende resultaat nog aan te passen of ervan af te wijken.

Om gebruik te maken van de reiskosten berekening wordt bij de implicatie de reisafstand berekening gebruikt, waarbij een configuratie gekozen wordt.

Inrichting profiel

Ga naar Start > Xplican > Interpretatieprofielen en open het CAO profiel waar je de reiskosten wilt gebruiken. Klik op Implicatie onder Verwerking.

Je kunt nu het volgende invullen. Selecteer bij Type Reiskosten: Google maps. Bij Component kies je een component die je eerder hebt toegevoegd aan het CAO profiel onder Componenten

Vervolgens kun je de Reisafstand configuratie instellen. Selecteer hier een reisafstandsconfiguratie. Meer informatie hierover vind je in het artikel Reisafstandsberekening

Je kunt een Vertrekadres en Aankomstadres selecteren. Hier kun je kiezen voor het adres van de 'Flexkracht', 'Inlener', 'Project', 'Project, inlener', 'Autorisatie-eenheid' of 'Autorisatie-eenheid, inlener'. Selecteer je Project, inlener dan wordt eerst gekeken of er een project is, dan geldt dat adres. Is er geen project, dan wordt het adres van de inlener gebruikt. Dit gebeurt ook bij de keuze Autorisatie-eenheid, inlener. Is er geen adres bij de autorisatie-eenheid staat ingesteld, dan wordt het adres van de inlener gebruikt.

Klik op Opslaan. Het blok ziet er als volgt uit. De subtitel toont het gekozen component.

Dit blok kun je vervolgens gebruiken in het CAO profiel. Gebruik het blok in het CAO profiel en klik op Opslaan. In de andere artikelen over Xplican kun je lezen hoe je het CAO profiel inricht en deze activeert.

Urenbriefje met reiskosten

Een urenbriefje waarbij Xplican wordt gebruikt volgt het gewone proces. Na het ontrafelen van het urenbriefje, vind je de reiskosten terug in het urenbriefje. Klik daarvoor op de waarde bij de reiskosten. Zie voor meer informatie het artikel Reiskostenberekening.

Beveiligingsbrance

Naast de Google maps reiskosten, kun je bij Type kiezen uit Reiskosten: Beveiligingsbrance. Dan wordt een rekensysteem van de vakbond gebruikt.

Dit systeem kan gemakkelijk het aantal kilometers en de reiskosten belast en onbelast berekenen. Je kunt daarom onder Belast component nog een component selecteren. De reiskosten worden automatisch per retour berekend.

Bij Aantal kun je kiezen voor Bedrag, Afstand of Bedrag o.b.v. Reiskostenvergoedingstabel. De Reiskostenvergoedingstabel kun je zelf instellen. Ga naar Start > Applicatiebeheer > Reiskosten. Klik op Nieuw.

Vul een Omschrijving in en klik op Regel toevoegen om meerdere vergoedingen in te vullen. Klik daarna op Opslaan.

In het CAO profiel kun je nu een Reiskostenvergoedingstabel selecteren.

Ook nu is er een reiskostenblok beschikbaar die je in het CAO profiel kunt gebruiken.