Gebruikersbeheer geavanceerd Gebruikersbeheer geavanceerd

Gebruikersbeheer geavanceerd

Marel Maathuis Marel Maathuis

In e-UUR kan de leverancier zijn gebruikers in e-UUR opschonen vanuit een apart overzicht. Dit heeft als voordeel dat je gemakkelijk gebruikers kunt deactiveren of verwijderen, zonder verschillende overzichten door te moeten gaan. Hierbij heb je de mogelijkheid om dit in e-UUR te doen of via een Excelbestand. Met een Excelbestand kun je meerdere gebruikers snel deactiveren of verwijderen.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe dit werkt. De volgende onderwerpen worden behandeld.

• Overzicht gebruikersbeheer geavanceerd
  • Gebruiker deactiveren of verwijderen
    • In e-UUR
    • Via Excel
  • Notificatie bij opschonen gebruikers

Overzicht gebruikersbeheer geavanceerd

Ga naar Start > Gebruikersbeheer > Gebruikersbeheer geavanceerd. Alleen de leverancier met de Rol van Functionaris gegevensbescherming heeft dit overzicht beschikbaar en kan dus gebruikers opschonen. In dit overzicht vind je alle gebruikers van e-UUR terug.

De volgende gegevens zijn direct zichtbaar.

• ID (voor de import)
  • Login (e-mailadres)
  • Laatste wachtwoord wijziging
  • Laatste succesvolle login
  • Eerste login via SSO (de eerste keer dat de gebruiker is ingelogd via een externe IdentityProvider)
  • Aantal dagen na eerste SSO login
  • Aantal dagen na laatste login
  • Aantal dagen na laatste wachtwoordwijziging
  • Beheerder (is de gebruiker een beheerder)
  • Perspectief (leverancier, bemiddelaar, inlener, flexkracht, subleverancier)
  • Voornaam
  • Achternaam
  • Tussenvoegsel
  • Geslacht

De volgende accounts zijn uitgesloten en dus niet zichtbaar in dit overzicht.

• Geen gebruikersaccounts (zoals webservice tokens en SSO sjabloongebruikers)
  • Inactief en verwijderde accounts (deze zijn ook niet als kolommen toe te voegen of op te filteren)

Door op Kolommen te klikken en/of te Filteren kun je het overzicht naar wens instellen.

Gebruiker deactiveren of verwijderen

Vanuit het overzicht kun je filteren en zoeken op gebruikers. Een gebruiker kun je deactiveren of verwijderen. Dit kan direct in e-UUR per gebruiker of via Excel met een lijst van gebruikers.

In e-UUR

Open een gebruiker. Je ziet de gegevens van de gebruiker. Onderaan vind je ook de Rollen voor de gebruiker.

Je kunt bovenaan kiezen uit Verwijderen of Deactiveren.

Klik op Deactiveren. Je krijgt onderstaande melding.

De gebruiker is daarna niet meer in dit overzicht terug te vinden. Afhankelijk van het perspectief van de gebruiker (leverancier, bemiddelaar, inlener, flexkracht, subleverancier), kun je de gebruiker terugvinden in het overzicht van bijvoorbeeld de flexkrachten of als inlenergebruiker bij de inlener als niet actief (Actief staat op Nee).

Je kunt de gebruiker weer activeren door die te openen en te klikken op Overig > Activeren. De gebruiker komt dan ook weer terug in dit overzicht. Zie voor meer informatie het artikel Actieve/inactieve inleners, plaatsingen en flexkrachten

Klik op Verwijderen. Je krijgt een bevestiging. Klik op Ja om de gebruiker te verwijderen. Je krijgt onderstaande melding.

Let op: een verwijderde gebruiker, kun je niet meer terugvinden in e-UUR.

Via Excel

Om gebruikers te deactiveren of verwijderen via Excel heb je het e-UUR Id van de gebruiker nodig. In het overzicht is standaard in de eerste kolom het Id beschikbaar. In de Excel export wordt dit Id altijd als eerste kolom geëxporteerd (ook als deze niet is opgenomen in de het overzicht en/of filter om te exporteren).

Klik op Excel om een Excelbestand met de gebruikers te downloaden.

Je kunt de gebruikers nu controleren en vervolgens een juiste lijst met gebruikers weer uploaden.

Klik op Deactiveren via Excel of Verwijderen via Excel

Je kunt nu een bestand kiezen om toe te voegen. Hier kies je het Excelbestand met daarin de Id's van de gebruikers die je wilt deactiveren of verwijderen. Je kunt onder Kolom met e-UUR gebruikers id de juiste kolom selecteren. Daarnaast kun je de Begin regel aangeven waarop de eerste gebruiker staat.

Voor bovenstaand voorbeeld begint het Excelbestand dus op regel 8 en staat in kolom A het Id. Klik daarna op Upload

Je krijgt een bevestiging. Klik op Deactiveren of Verwijderen om de gebruikers te verwijderen.

Je krijgt een melding als een gebruiker niet verwijderd kan worden. Die kan bijvoorbeeld het geval zijn als er nog gekoppelde onboardingen zijn.

Notificatie bij opschonen gebruikers

Bij het deactiveren of verwijderen van een gebruiker komt er een bericht in het berichtencentrum. Ga naar Start > Berichtencentrum > Berichten. Je vindt de berichten onder Berichttype Notificatie bij opschonen gebruikers

In dit bericht vind je de volgende informatie terug.

• Door wie is de gebruiker verwijderd/gedeactiveerd
  • Wanneer (datum/tijd) is de gebruiker verwijderd/gedeactiveerd
  • Welke gebrukerss zijn verwijderd/gedeactiveerd
  • Methode (individueel of via de import Excelbestand)

Per verwijder-actie worden alle verwijderde gebruikers in één bericht genoteerd.

Als het gaat om een actie die is uitgevoerd vanuit een Excelbestand, dan wordt dat Excelbestand ook toegevoegd aan het bericht, zodat je deze terug kunt vinden.