Bouwblokken aanmaken en wijzigen Bouwblokken aanmaken en wijzigen

Bouwblokken aanmaken en wijzigen

Marel Maathuis Marel Maathuis

Om een nieuw bouwblok aan te maken is de module CAO Bouwblokken vereist. Wil je gebruik maken van bouwblokken? Neem dan contact op met Akyla om deze extra functionaliteit aan te zetten in de e-UUR omgeving.

Met deze functionaliteit kan een nieuw bouwblok aangemaakt worden. Een bouwblok vraagt om een naam en omschrijving die je helpen de verschillende bouwblokken uit elkaar te houden en de bewerking van het bouwblok te weergeven. Binnen het bouwblok worden looncomponenten ingegeven. Deze looncomponenten zijn de looncomponenten van het bouwblok. Deze worden niet gekoppeld aan e-UUR looncomponenten. Net als in Xplicanprofielen wordt aangegeven of het om invoer- en/of uitvoercomponenten gaat.

Bouwblokken bestaan uit een verwerkingsblok. Dit betekent dat in een bouwblok instellingen en een verwerking kunnen worden ingegeven. De inrichting in het bouwblok is altijd leidend. Voer daarom alleen de verwerkingen in die als basisverwerking gelden.

Bouwblok aanmaken

Ga naar Start > Xplican > Bouwblokken en klik op de knop Nieuw om een nieuw CAO bouwblok aan te maken. Vul de verplichte naam in en voeg de componenten toe.

Maak een verwerkingsblok gelijk aan een inrichting van een gewoon CAO profiel. Alleen gebruik je nu ingangen of uitgangen.

Vrijgesteld

Bij het invoeren van componentregels kan worden gekozen of de inrichting vrijgesteld is.

Wanneer deze optie wordt aangevinkt, kan bij het toepassen van een bouwblok in een profiel de waarde worden gewijzigd. In dit voorbeeld is het mogelijk om de optie vrijgesteld aan te vinken bij uren 40. Wanneer overwerk geldt na 38 uur, is het bouwblok te gebruiken door de vrijgestelde waarde in het bouwblok te wijzigen van 40 naar 38. De vrijgestelde waarde heeft een omschrijving nodig, om tijdens het gebruik van het bouwblok de juiste gegevens te kunnen invoeren.

Publiceren en wijzigen

Klik op Opslaan om het bouwblok op te slaan. Let op: opgeslagen bouwblokken zijn nog niet in CAO profielen te gebruiken. De optie om een bouwblok op te slaan is zodat deze in het bouwblokoverzicht bewaard blijft en op een later moment kan worden aangevuld/voltooid.

Je vindt het bouwblok nu terug in de lijst van bouwblokken onder Start > Xplican > Bouwblokken.

Wanneer een bouwblok gereed is en kan worden toegepast in Xplican profielen, dient het bouwblok te worden gepubliceerd. Klik het bouwblok aan met Status Nieuw. Bovenaan klik je op de knop Publiceren.

Na het publiceren is het bouwblok terug te vinden in het bouwblokkenoverzicht binnen Xplican, zodat je het bouwblok in een Xplicanprofiel kunt gebruiken. In het artikel Een bouwblok toepassen kun je lezen hoe je een bouwblok in een CAO profiel kunt gebruiken.

Wanneer een CAO wijziging wordt doorgevoerd of wanneer de inrichting van het bouwblok moet worden aangepast, kan het bouwblok worden gewijzigd. Klik het bouwblok aan en klik op de knop Wijzigen.

Na het wijzigen is de nieuwe inrichting op te slaan. De opgeslagen wijziging kan worden gepubliceerd, zodat hij door te voeren is binnen Xplican profielen, of te Herstellen

Herstellen zorgt dat de gemaakte wijzigingen ongedaan worden gemaakt en het originele bouwblok wordt hersteld.

Het wijzigen van de bouwblokken kan blijvend worden herhaald.