Foutmeldingen ontrafelen urenbriefje CAO Foutmeldingen ontrafelen urenbriefje CAO

Foutmeldingen ontrafelen urenbriefje CAO

Marel Maathuis Marel Maathuis

Bij het ontrafelen van een urenbriefje kun je verschillende foutmeldingen krijgen dat het urenbriefje niet ontrafeld kan worden. Bij de CAO ontrafeling komt dan de volgende melding.

In het urenbriefje staat bij de Status - Opmerking: Er is een fout opgetreden bij de ontrafeling volgens CAO profiel Kennisbank: Xplican: Bekijk de CAO-ontrafelingslog voor meer informatie. Vervang hierbij Kennisbank: Xplican door de naam van het CAO profiel dat van toepassing is op het urenbriefje van de foutmelding.

Klik de opmerking aan voor meer informatie over de foutmelding of kijk in het CAO-ontrafelingslog.

Het CAO-ontrafelingslog is te vinden onder Start > Xplican > Interpretatielog. In het log kun je de urenbriefjes vinden die goed zijn ontrafeld, maar ook de urenbriefjes die niet goed gaan. Aan de hand van het id nummer van het urenbriefje kun je nakijken of het om het juiste urenbriefje gaat.

Ga naar Start > Urenbriefjes > Urenbriefjes (enkel), klik op de knop Kolommen en zet een vinkje voor Id

Vul nu in het zoekveld het id nummer van het urenbriefje in en je vindt het urenbriefje dat bij de foutmelding hoort. Klik op de foutmelding in het CAO ontrafelingslog om de details van de foutmelding te zien.

Veel voorkomende foutmeldingen

Hieronder vind je een aantal veel voorkomende foutmeldingen.

Geen CAO component gevonden voor looncomponent

<strong>Invoerbewerking</strong><ul><li>Geen meldingen</li></ul><strong>Ontrafeling</strong><ul><li>Geen meldingen</li></ul><strong>Uitvoerbewerking</strong><ul><li>Geen plaatsingscomponent gevonden voor CAO component Overwerk 150% (Do 06-09-2018 00:00 - 04:00 (4 uur): Overwerk 150%)</li></ul>

Hierbij kan CAO component Overwerk 150% vervangen worden door verschillende andere looncomponenten.

Deze foutmelding betekent dat in de plaatsing geen looncomponent Overwerk 150% staat, terwijl dit looncomponent wel in het CAO profiel staat. De oplossing is om het looncomponent dat wel in het CAO profiel staat, in dit geval voor Overwerk 150%, aan de plaatsing toe te voegen.

Een andere soortgelijke foutmelding bij het ontrafelen van een urenbriefje is de volgende, het verschil zit hier in de invoerbewerking.

<strong>Invoerbewerking</strong><ul><li>Geen CAO component gevonden voor looncomponent Overwerk 125%.</li></ul><strong>Ontrafeling</strong><ul><li>Geen meldingen</li></ul><strong>Uitvoerbewerking</strong><ul><li>Geen meldingen</li></ul>

Hierbij kan het looncomponent Overwerk 125% weer vervangen worden door andere looncomponenten.

Deze foutmelding betekent dat het looncomponent Overwerk 125% in de plaatsing staat en dat in het CAO profiel dit looncomponent als invoer component was ingesteld, maar dat dit is gewijzigd naar alleen uitvoer. De oplossing is om het looncomponent, in dit geval Overwerk 125%, ook als invoercomponent in het CAO profiel in te stellen.

Geen profielversie gevonden voor urenbriefje van plaatsing

<strong>Invoerbewerking</strong><ul><li>Geen profielversie gevonden voor urenbriefje van plaatsing Ria Huisman (Kapster) en datum 2019-07-05</li><ul><strong>Uitvoerbewerking</strong><li>Geen meldingen</li></ul>

Deze foutmelding betekent dat het urenbriefje buiten de ingestelde datum van het profiel valt. Bij iedere versie van het profiel kun je een start- en einddatum ingeven zodat je meerdere versies op elkaar kunt laten aansluiten. Is er sprake van 1 profiel, dan kun je de datum aanpassen zodat het briefje binnen de datumrange komt te vallen en kun je deze vervolgens opnieuw ontrafelen.

Geen tijdsintervallen gevonden voor ontrafeling

<strong>Invoerbewerking</strong><ul><li>Geen tijdsintervallen gevonden voor ontrafeling.</li></ul><strong>Uitvoerbewerking</strong><ul><li>Geen meldingen</li></ul>

Deze foutmelding betekent dat er wel tijden worden ontrafeld in het profiel, maar geen tijdsintervallen worden aangeleverd. De oorzaak hiervan is een urenbriefje welke bijvoorbeeld weektotalen of dagtotalen bevat, in plaats van tijdspecifieke informatie. Het urenbriefje kun je niet aanpassen naar tijdspecifiek. Het urenbriefje zal moeten worden verwijderd en opnieuw moeten worden aangemaakt nadat er bij de inlener de instelling 'Urenbriefjesrepresentatie' is aangepast naar tijdspecifiek.

Tijdsinterval overlapt met andere regel

Er is een onverwachte fout opgetreden bij de ontrafeling volgens CAO profiel Zomer- en wintertijd: Merger constraint on 'timecard' was breached: Er is niet voldaan aan een of meer checks van methode 'timecardchecks'.: Het tijdsinterval 05:00 - 08:00 op 15-02-2022 overlapt met een andere regel. (Joost Vliermarkt).

Deze foutmelding betekent dat er overlappende tijdsintervallen ontstaan, omdat er geen pauze instelling in het CAO profiel is toegevoegd. Hierdoor weet Xplican niet wat er met de pauze moet gebeuren en dan krijg je een pauze in elk tijdsinterval in het resultaat. Daardoor krijg je overlappende tijdsintervallen. Voeg een pauze instelling toe aan het CAO profiel en ontrafel het urenbriefje opnieuw.

Naast het toevoegen van de pauze instelling, kan het zijn dat het mogelijk moet zijn om juist 2 tijdsintervallen op hetzelfde moment in het urenbriefje te hebben. Denk aan een toeslag, die naast de normale gewerkte uren nodig is en hier onderscheid in gemaakt moet worden waarbij de toeslag op een separate regel in het urenbriefje moet komen te staan. Ga hiervoor naar Start > Urenbriefjes > Instellingen -> Stap 2 'Urenbriefjes'. Hier kun je de optie 'Geschreven tijden mogen elkaar overlappen' vinden. Deze optie staat toe dat er binnen 1 tijdsinterval, meerdere regels van hetzelfde tijdsinterval kunnen komen te staan in het ontrafelde briefje: