Uren vervangen in Xplican Uren vervangen in Xplican

Uren vervangen in Xplican

Marel Maathuis Marel Maathuis

Dit artikel beschrijft de Xplican functionaliteit voor het vervangen van componenten bij de ontrafeling. Dit zal aan de hand van een voorbeeld duidelijk worden gemaakt.

Voorbeeldsituatie

De klant heeft een overwerkregeling, waarbij overwerk van toepassing is als er meer dan 40 uur is gewerkt. Hierbij geldt:

• Maandag t/m vrijdag OVW 150%
  • Zaterdag t/m zondag OVW 200%

Dus als een flexkracht werkt van maandag t/m vrijdag en daarbij 9 uur per dag maakt, dan heeft deze flexkracht op vrijdag 5 overuren op OVW 150%. Stel dat deze flexkracht ook op zaterdag nog 2 uur maakt dan wordt dat 2 uur OVW 200%.

Dit OVW komt in plaats van het geldende tarief op die betreffende dag. Stel dat het geldende tarief voor de klant op zaterdag bijvoorbeeld een toeslag ORT 250% is, dan zou het vervangen van de ORT 250% door een OVW 200% voor de flexkracht ongunstig zijn.

De wens kan daarom zijn om het overwerk toe te passen op bij voorbeeld maandag, zodat de N100% wordt vervangen door het OVW 200% en dat de ORT250% op zaterdag blijft bestaan.

Voor het voorbeeld zou het uiteindelijke (ontrafelde) urenbriefje er als volgt uit zien:

Dag

Tarief

Aantal

Maandag

OVW 200%

2

Maandag

N 100%

7

Dinsdag

N 100%

9

Woensdag

N 100%

9

Donderdag

N 100%

9

Vrijdag

N 100%

4

Vrijdag

OVW 150%

5

Zaterdag

ORT 250%

2

Totaal

47

Om aan deze wens te voldoen is Xplican uitgebreid met de functionaliteit “Uren vervangen”. Deze functionaliteit wordt hieronder verder toegelicht.

Uren vervangen

De functionaliteit bestaat uit drie onderdelen in het CAO profiel. In onderstaande afbeelding is een eenvoudig profiel opgesteld waarin de drie onderdelen zijn gemarkeerd.

Om het profiel voor het voorbeeld eenvoudig te houden, is het normale tarief altijd N 100%. Er geldt dus geen extra hoog tarief op bijvoorbeeld de zaterdag. Tevens geldt de overwerkregeling bij 16 uur i.p.v. de 40 uur uit het eerdere voorbeeld.

De gemarkeerde onderdelen zijn:

1. Implicatie Uren verzamelen. Nodig om de overuren te verzamelen en te groeperen
  2. Implicatie Uren overnemen. Naast het standaard component dat gekozen kan worden, kan er een vervangingscomponent geselecteerd worden. Dit component wordt gebruikt als er uren vervangen worden.
  3. Globale instelling: Uren vervangen vanaf het laagste percentage (nabewerking) in de groep Uren vervangen. Deze controleert de verzamelde uren en zal de componenten in de ontrafelde uren vervangen.

Let op: De drie onderdelen hebben los van elkaar geen toegevoegde waarde aan een CAO profiel. Dit met uitzondering van de implicatie Uren overnemen.

1. Implicatie: Uren verzamelen

Bij het aanmaken van een nieuwe implicatie kan een etiket (label) worden opgegeven. Deze inrichting is hiervoor weergegeven. Alle uren die hierin verzameld worden krijgen dit etiket. Bij het CAO profiel zijn twee uren verzamelblokken ingezet. Een uren verzamelblok voor de uren van maandag t/m vrijdag met het etiket “Overwerkregeling” en een verzamelblok voor de zaterdag en zondag met etiket “Overwerkregeling weekend”.

In het CAO profiel is een sponsblok ingezet om de urenregels boven 16 uur te verzamelen. De twee coulant blokken zorgen ervoor dat de urenregels van het weekend ook door het weekend verzamelblok komen en de overige regels in het andere verzamelblok.

De eerste stap, het uren verzamelen, wordt ingericht binnen de ontrafeling. Klik onder Verwerking op de knop + Implicatie. Selecteer onder Type Uren verzamelen en onder Etiket kun je een naam invullen.

Klik op Opslaan. Je krijgt onderstaand blok.

2. Implicatie: Uren overnemen

Met de implicatie Uren overnemen wordt normaal aangeven welk component gebruikt moet worden voor de uren in het uiteindelijke urenbriefje. Hieronder is het formulier te zien van de betreffende implicatie uit het voorbeeld CAO profiel.

Bij de vervangingscomponenten zijn twee componenten ingesteld die aangeven met welk component het oorspronkelijke component (normale uren 100%) vervangen gaat worden, uiteraard voor de urenregels met de opgegeven etiketten. De etiketten die zijn opgegeven komen overeen met de etiketten die zijn ingesteld bij de verschillende verzamelblokken.

Deze stap, het uren overnemen, wordt ingericht binnen de ontrafeling. Klik onder Verwerking op de knop + Implicatie. Selecteer onder Type Uren overnemen en onder Etiket kun je verschillende namen invullen.

Klik op Opslaan. Je krijgt onderstaand blok.

3. Globale instelling: Uren vervangen vanaf het laagste percentage (nabewerking)

De twee implicaties zijn nu ingesteld, maar hebben tot nu toe geen invloed op het CAO profiel. Zou een urenbriefje nu ontrafeld worden met dit profiel, dan worden alle urenregels gezet op normale uren 100%. De globale instelling (uren vervangen vanaf het laagste percentage (nabewerking)) zorgt voor het daadwerkelijk vervangen van de componenten met behulp van de verzamelde uren.

De instelling is een nabewerking op de ontrafelde uren. De instelling zal de urenregels sorteren op percentage van laag naar hoog op basis van het component uit de implicatie Uren overnemen.

Vervolgens wordt er per ‘uren verzamelblok’ de urenregels langs gelopen. Indien de urenregel een vervangingscomponent heeft ingesteld met hetzelfde etiket als het uren verzamelblok, dan zal de instelling het component vervangen door het bijbehorende vervangingscomponent.

Indien de urenregel minder uren heeft dan het totaal aantal verzameld, zal het component uit de urenregel vervangen worden en het restant uit de het verzamelblok zal door worden gezet naar de volgende urenregel.

Indien de urenregel meer uren heeft dan er in het verzamelblok is, dan zal de urenregel gesplitst worden. Er wordt een dan een urenregel met vervangingscomponent aangemaakt, met het totaal aantal uur dat verzameld is. De oorspronkelijke urenregels wordt verkort met de tijd uit het verzamelblok.

De derde stap, het uren overnemen, wordt ingericht binnen de instellingen. Hierin wordt aangegeven wanneer de verzamelde uren worden vervangen. Selecteer onder Instellingen bij Groep Uren vervangen en als Type Uren vervangen vanaf het laagste percentage (nabewerking).

Klik op Opslaan. De Instellingen zien er als volgt uit.

Het urenbriefje

In onderstaande schermafbeelding is een urenbriefje weergegeven dat ontrafeld moet worden met het CAO profiel. Dit (niet ontrafeld) urenbriefje heeft in totaal 26,50 uur.

De overwerkregeling is ingesteld op 16 uur, dus de ontrafeling zou 10,50 uur aan overwerk moeten registreren. Dat zal gebeuren op één van de urenregels op maandag, dinsdag woensdag of donderdag. Van die 10,50 uur zal er 3,25 op 200% moeten komen, vanwege de gewerkte uren op zaterdag en het overige deel op 150%.

Na de ontrafeling ziet het urenbriefje er als volgt uit. Het ontrafelde briefje is met 7,25 uur op 150% op maandag ontrafeld en met 3,25 uur op 200% (verdeeld over maandag en dinsdag).

Er was dus 7,25 uur verzameld in het blok met etiket “Overwerkregeling”. Deze past volledig in de urenregel van de maandag, waardoor er op maandag dus 7,25 uur staat op overwerk 150%.

In het blok met etiket “Overwerk weekend” was 3,25 uur verzameld. 1 uur daarvan kan nog op de maandag worden verwerkt en de overige 2,25 zijn doorgeschoven daar de volgende urenregel op dinsdag.

Aandachtspunten

Er is geen validatie in het CAO profiel op de gebruikte etiketten. Als er een typefout wordt gemaakt, dan zal dit pas bij de ontrafeling naar voren komen.

Als er uren zijn verzameld in een verzamelblok maar er is geen vervangingscomponent ingesteld, dan kan het urenbriefje niet ontrafeld worden. Hiervan wordt een melding gegeven, met het betreffende etiket waar nog uren in “open” staan.