Componentregel coulant Componentregel coulant

Componentregel coulant

Marel Maathuis Marel Maathuis

Een coulant kun je gebruiken om er voor te zorgen dat er een actie wordt uitgevoerd, ook al voldoet het tijdsinterval niet volledig aan de inrichting. Hieronder worden de verschillende opties toegelicht.

Ga naar het CAO profiel via Start > Xplican > Interpretatieprofielen. Klik een CAO profiel aan of maak een nieuwe aan. Bij Verwerking kun je nu kiezen voor verschillende blokken om het CAO profiel op te bouwen. Klik op Componentenregel om het component Coulant toe te voegen, selecteer een conditie en klik op Opslaan.

Dagen van de week

Selecteer je Dagen van de week, dan kun je vinkjes zetten voor de dagen die je wilt selecteren. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als er voor het weekend andere toeslagen gelden.

Zet een vinkje voor de juiste dagen en klik op Opslaan. Je krijgt nu het volgende blok.

Eerste dag, Laatste dag en Tussenliggende dag

Selecteer Eerste dag, Laatste dag of Tussenliggende dag en klik op Opslaan. De blokken zien er als volgt uit.

Deze blokken kun je gebruiken in combinatie met Aansluitende tijdsintervallen samenvoegen. Zie voor meer informatie het artikel Tijdsinterval bewerkingen. Is er sprake van een tijdsinterval verdeeld over meerdere dagen, dan kun je met deze blokken de eerste, laatste of tussenliggenden dag(en) selecteren.

Tijdsinterval overlapt

Selecteer Tijdsinterval overlapt en vul een begin en eindtijd in.

Klik op Opslaan. Het blok ziet er als volgt uit.

Alleen uren die in het tijdsinterval vallen, komen door het blok heen. Let op: de eindtijd moet groter zijn dan de begintijd.

Wel/geen feestdag

Een uitgebreide uitleg over het component wel/geen feestdag kun je lezen in het artikel Feestdagen in Xplican.

Uren groter dan en Uren kleiner dan

Als je Uren groter dan of Uren kleiner dan selecteert, dan kun je vervolgens het aantal Uren invullen. Ook kun je een vinkje zetten als er moet gelden gelijk aan het aantal uren.

Klik daarna op Opslaan. Je krijgt nu het volgende blok.

Doordat er een vinkje staat bij Inclusief, staat er een = teken en gaan de uren groter of gelijk aan 8 uur door dit blok heen. Zet je geen vinkje, dan krijg je alleen de groter dan of kleiner dan werking.

Datum

Wil je voor een bepaalde datum een afwijkende actie instellen, selecteer dan Datum en vul een datum in.

Klik daarna op Opslaan. Je krijgt nu het volgende blok.

Uren op 30-05-2019 gaan nu door dit blok heen. Wil je juist dat er iets niet gebeurt op een bepaalde datum? Zet dan een vinkje bij Niet deze datum.

Overlap met planning

Wanneer binnen e-UUR wordt gewerkt met planningsbriefjes, is het mogelijk Xplican te laten controleren of de geschreven uren binnen deze planning of buiten de planning vallen. Dit gaat middels een componentregel coulant.

Selecteer Overlap met planning en klik op Opslaan.

Het blok ziet er als volgt uit.

Zet je een vinkje bij Buiten de planning? Dan wijzigt het blok naar Buiten planning.

De geselecteerde uren binnen of buiten de planning kunnen vervolgens verder ontrafeld worden volgens de juiste regels.