Componentregels Componentregels

Componentregels

Marel Maathuis Marel Maathuis

Wanneer je gaat ontrafelen, maak je gebruik van componentregels. Componentregels zijn blokken die tijdsintervallen kunnen selecteren of filteren.

Ga naar het CAO profiel via Start > Xplican > Interpretatieprofielen. Klik een CAO profiel aan of maak een nieuwe aan. Bij Verwerking kun je nu kiezen voor verschillende blokken om het CAO profiel op te bouwen. Klik op Componentenregel om een component toe te voegen.

Je kunt nu kiezen uit de volgende types: Verdeel (dag van de week), Facade, Coulant, Spons, Strict, Verdeel (week) en Instelling.

Let erop dat je bij een selectie van een tijdsinterval ook de afhankelijkheden afvangt. Oftewel, als je alle uren boven de 40 uur per week selecteert, moet je ook een selectie maken op de uren tot 40 uur per week. Als je het weekend selecteert, moet je ook de maandag t/m vrijdag selecteren en als je de tijden tussen 17.00 uur en 24.00 uur selecteert, moet je ook een selectie maken voor de uren tussen 0.00 uur en 17.00 uur.

Let er ook op dat vanuit het punt IN alle uren aan alle blokken worden aangeboden waar een lijn naartoe is getrokken. Zodra uren in een blok aanwezig zijn, kan verder worden gegaan met de ontrafeling. Opnieuw worden alle uren aan de componentregels aangeboden waar pijlen naartoe zijn getrokken. Zodra uren in een componentregel zijn belandt, wordt niet meer gekeken waar de uren vandaan komen. Het kan daarom benodigd zijn eenzelfde inrichting nogmaals te genereren om tot een juiste ontrafeling te komen.

Hieronder staat per verwerkingsblok uitgelegd wat de bewerking is die wordt uitgevoerd, welke selectieopties je per componentregel hebt en voor welke bewerking je dit kunt uitvoeren.

Verdeel (dag van de week)

Met de optie verdeel (dag van de week) wordt een urenbriefje opgeknipt in dagen. Iedere dag kan nu apart van elkaar ontrafeld worden. Deze optie is interessant wanneer er een specifieke regel per dag van toepassing is, bijvoorbeeld overwerk na acht uur per dag.

Selecteer Verdeel (dag van de week) en klik op Opslaan. Het blok ziet er als volgt uit.

Verdeel (week)

Met de optie verdeel (dag van de week) wordt een urenbriefje opgeknipt in weken. Deze optie heeft geen effect wanneer er een weekurenbriefje aangeboden wordt. De optie is te gebruiken wanneer vierwekelijkse urenbriefjes worden ingegeven en de ontrafeling per week moet worden ontrafeld. Deze optie is interessant wanneer een specifieke regel per week van toepassing is, bijvoorbeeld overwerk na 40 uur per week.

Selecteer Verdeel (week) en klik op Opslaan. Het blok ziet er als volgt uit.

Spons

Een spons kan een vooraf ingegeven waarde accepteren. Na het bereiken van de waarde worden overige uren niet meer geaccepteerd. Een spons kan ook vanaf een specifieke waarde of tussen een waarde liggen. Een spons kijkt altijd naar het aantal uren. Met een spons kun je bijvoorbeeld de eerste veertig uren van de week selecteren, alle uren tussen de 40 en 45 uur per week of alle uren boven de 45 uur per week.

Een uitgebreide uitleg kun je lezen in het artikel Componentregel spons

Facade

Een facade doet niets. Alle uren die aan de facade worden aangeboden, worden één op één, zonder bewerking, doorgezet. Een facade kun je gebruiken wanneer je vanuit de IN een bouwblok wilt verbinden of om een cao-profiel overzichtelijk te houden.

Selecteer Facade en klik op Opslaan. Het blok ziet er als volgt uit.

Coulant

Een coulant accepteert het deel van een tijdsinterval dat overeenkomt met de selectie binnen de coulant. Een tijdsinterval hoeft dus niet volledig te voldoen aan de inrichting. Alleen het gedeelte dat overeenkomt met de inrichting wordt doorgezet. Hiermee kunnen de zaterdag en zondag worden geselecteerd, uren tussen 14.00 uur en 17.00 uur, een feestdag of een specifieke datum. Het deel van het tijdsinterval dat aan de inrichting voldoet, wordt doorgezet.

Lees meer over de coulant in het artikel Componentregel coulant

Strict

Met een strict kun je een voorwaarde stellen. Wanneer het tijdsinterval exact aan deze inrichting voldoet, wordt het hele tijdsinterval doorgezet. Wanneer het tijdsinterval niet exact aan de inrichting voldoet, wordt helemaal niets doorgezet. De inrichting kan worden toegepast wanneer bijvoorbeeld een toeslag geldt wanneer voor 14.00 uur is begonnen met werken of een aanvullende toeslag per uur wanneer een dagovergang is gewerkt.

In het artikel Componentregel strict kun je meer lezen over de strict.

Instelling

Met een instelling heb je de gelijke mogelijkheden als bij de instellingen van het verwerkingsblok. De instellingen kunnen binnen het profiel worden toegepast. Deze optie is handig wanneer binnen de ontrafeling een onderscheid gemaakt moet worden tussen de invoercomponenten, dit voorkomt dat voor ieder invoercomponent een nieuw verwerkingsblok moet worden opgezet wanneer dit geen meerwaarde heeft.

Lees meer over de instelling in het artikel Componentregel instelling

Bewerking

Een bewerking zorgt dat er een bewerking op een tijdsinterval kan worden uitgevoerd. De bewerking geldt voor alle tijdsintervallen welke bij de componentregel terechtkomen. Een bewerking kan interessant zijn wanneer een tijdsinterval afgerond moet worden of wanneer een begin- of eindtijd vastgezet moet worden.

Meer informatie kun je lezen in het artikel Componentregel bewerking