Zoeken in overzichten Zoeken in overzichten

Zoeken in overzichten

Marel Maathuis Marel Maathuis

Binnen e-UUR kan op twee manieren in overzichten gezocht worden:

• Zoeken op kernwoorden
  • Filteren
Deze twee manieren kun je combineren om zeer efficiënt en snel de juiste resultaten te verkrijgen.

Daarnaast worden in dit artikel de volgende onderwerpen behandeld:

• Filters opslaan
  • Kolommen aan overzicht toevoegen
  • Werking vernieuwen knop

Zoeken op kernwoorden

Om snel op een specifieke naam te zoeken, kun je het zoekveld gebruiken. Zoeken kan door middel van een enter of door te klikken op het vergrootglas aan het begin van de zoekregel.

Onder Start > Applicatiebeheer > Instellingen kun je de manier van zoeken instellen.

Standaard kun je meerdere zoekacties uitvoeren door een nieuwe tekst in te voeren en nogmaals te zoeken. Er wordt dan op beide woorden gezocht. Dit is de instelling Opvolgende zoekopdracht vult voorgaande aan

Wil je de zoekwoorden resetten? Maak het zoekveld leeg en zoek opnieuw.

Daarnaast kun je kiezen voor Opvolgende zoekopdracht vervangt voorgaande. Telkens als je een woord invult, wordt er in het gehele overzicht gezocht op dat woord.

Het is ook mogelijk om in één zoekopdracht te zoeken op meerdere woorden die in verschillende kolommen staan. Zo kun je bij het overzicht van flexkrachten de flexkracht opzoeken door de voornaam en achternaam in te vullen. Je krijgt dan direct de flexkracht die voldoet aan beide woorden.

Voorbeeld

Voor dit artikel zoeken we in het overzicht van de urenbriefjes via Start > Urenbriefjes > Urenbriefjes (enkel). Uiteraard kun je in andere overzichten op zelfde manier zoeken.

Stap 1: Typ een woord (of een gedeelte van een woord) in het zoekveld.

Stap 2: Druk op enter of klik op het vergrootglas om op de ingegeven woorden te zoeken.

In het voorbeeld worden in het urenbriefjesoverzicht alle resultaten voor 'Jan' weergeven.

Stap 3: Maak het zoekveld leeg en zoek op een tweede woord.

Onder het zoekveld staan de beide zoekwoorden, in dit geval 'Jan' en 'Week 45'. Je krijgt nu alle urenbriefjes van 'Jan in 'week 45'.

Stap 4: Maak het zoekveld leeg en start een zoekopdracht door op enter of op het vergrootglas te klikken. Je bent nu weer terug in het totaaloverzicht.

Filteren

Voor effectief en snel zoeken kun je filters gebruiken. Door direct op de juiste kolom te zoeken, kun je sneller zoeken dan via het zoekveld.

Stap 1: Klik op de pijl naast het zoekveld om de filteropties te openen.

Op verschillende kolommen in het overzicht kan gefilterd worden.

Uren

Wanneer je 0.01 invult binnen de linkeroptie, krijg je een lijst met alle urenbriefjes waarop uren geschreven staan. Zo filter je de lege urenbriefjes uit een overzicht. Wanneer je 0.01 in de rechteroptie invoert, filter je op de urenbriefjes waar geen uren op zijn geschreven.

Periode

Hier kun je de urenbriefjes van een periode naar keuze selecteren. Let er op dat je kunt kiezen voor wekelijkse, 4-wekelijkse en maandurenbriefjes.

Status

Hier kun je de urenbriefjes van een status naar keuze selecteren. Denk bijvoorbeeld aan de geexporteerde urenbriefjes of de urenbriefjes welke nieuw zijn aangemaakt.

Inlener

Hier kun je de urenbriefjes van inleners naar keuze selecteren. Het is mogelijk om op meerdere inleners te filteren.

Stap 2: Klik op de knop Zoeken om de resultaten van het filter op te vragen.

Filters opslaan

Wil je elke week eenzelfde overzicht controleren? In e-UUR kun je ook filters opslaan. Zo kun je eenvoudig met één klik op de knop een eigen overzicht opvragen.

Stap 1: Selecteer de eigen filtercriteria.

Stap 2: Klik helemaal onderaan op Opslaan als.

Stap 3: Voer een naam in.

Stap 4: Klik op Opslaan.

Bij het openen van het filter vindt je nu links naast de filtercriteria de opgeslagen filters:

Stap 5: Klik op de naam van het filter. In dit voorbeeld is dat Goedgekeurde uren.

Het resultaat wordt weergeven in het overzicht.

Kolommen aan overzicht toevoegen

Elk overzicht bestaat uit standaard kolommen. Naast deze kolommen welke standaard weergeven worden, zijn er een aantal verborgen kolommen. Je kunt kolommen verbergen of toevoegen aan het overzicht om het overzicht in te richten naar de eigen wensen. Deze instellingen kun je ook bewaren, zodat je altijd over je eigen gewenste overzichten beschikt. Dit kan elke gebruiker bij een overzicht in e-UUR doen.

Stap 1: Klik op de knop Kolommen, rechts naast de knop Overig.

Stap 2: Klik op de kolom die je wilt toevoegen.

Stap 3: Zet een vinkje voor de kolommen die je in het overzicht wilt hebben.

Tip: met de optie Groepeer  sorteer je de regels op het onderwerp van de kolom.

Stap 4: Sla het aangepaste overzicht op door op de knop Overig > Overzichtsinstellingen opslaan voor mij te klikken.

Het huidige overzicht zal nu altijd met de geselecteerde kolommen worden getoond. Wil je het overzicht weer terugzetten naar het standaard overzicht? Klik dan op de knop Overig > Mijn overzichtsinstellingen vergeten.

(Optie) Stap 5: Voeg het aangepaste overzicht toe voor een groep door op Overig > Overzichtsinstellingen opslaan als standaard te klikkenAls een gebruiker geen eigen overzicht heeft opgeslagen, dan worden de standaard instellingen getoond voor de gebruiker.

Dit betekent dat als de leverancier de kolommen van het overzicht van bijvoorbeeld de flexkrachten aanpast en op de knop Overzichtsinstellingen opslaan als standaard klikt, een inlenergebruiker zonder eigen overzicht, bij het overzicht van de flexkrachten, het overzicht van kolommen ziet zoals dat door de leverancier is opgeslagen.

Op deze manier kan een leverancier bepalen welke kolommen in het overzicht staan voor alle gebruikers in e-UUR. De gebruiker kan wel zijn eigen overzichtsinstellingen opslaan.

Ook hier geldt, wil je het overzicht weer terugzetten naar het standaard overzicht? Klik dan op de knop Overig -> Standaard overzichtsinstellingen vergeten.

Werking vernieuwen knop

Onder Start > Applicatiebeheer > Instellingen kun je de werking van de Vernieuw knop in de overzichten instellen.

Standaard worden zoekresultaten niet onthouden. Als je op de knop Vernieuw klikt, dan krijg je weer het standaard overzicht te zien, zonder ingegeven filters of zoekopdrachten.

Zoekresultaten in het filter worden onthouden

Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om in te stellen dat de zoekresultaten in het filter worden onthouden. Dit betekent dat als je dan in het filter op bijvoorbeeld periode week 45 zoekt en je daarna op de knop Vernieuw klikt, je in het overzicht van het resultaat van het filter blijft. Klikken op de Vernieuw klop, zorgt ervoor dat je altijd in hetzelfde filter terugkomt.

Zoekresultaten in de zoekbalk worden onthouden

Vergelijkbaar met bovenstaande optie is de optie dat zoekresultaten in de zoekbalk worden onthouden. Vul je nu zoekopdrachten in, dan worden die onthouden als je op de knop Vernieuw klikt. Wijzigingen in het filter worden wel verwijderd als je op de knop Vernieuw klikt. Wil je een overzicht met andere zoekopdrachten? Sluit dan het overzicht helemaal, klik het standaard overzicht daarna weer open en voer een nieuw zoekwoord in.

Zoekresultaten in het filter en de zoekbalk worden onthouden

Kies deze optie als je zowel de zoekopdrachten als de ingevulde filters wilt onthouden. Ook hier geldt dat als je een nieuw overzicht wilt, sluit het huidige overzicht en open het standaard overzicht weer.