Rollen: Functionaris Gegevensbescherming (DPO) Rollen: Functionaris Gegevensbescherming (DPO)

Rollen: Functionaris Gegevensbescherming (DPO)

Marel Maathuis Marel Maathuis

De rol Functionaris Gegevensbescherming is een nieuwe rol onder de gebruikers binnen e-UUR. Deze rol heeft drie zeer belangrijke functies welke zijn ontwikkeld in verband met de nieuwe privacy wetgeving:

1. Beheerder Privacy statement document

Het privacystatement document dat beschikbaar is op iedere pagina voor alle gebruikers, kan uitsluitend worden beheerd door de gebruiker met deze rol. Meer informatie over het privacy statement vind je in het artikel Privacy statement.

2. Mogelijkheid tot maken en aanpassen van het Privacy Profiel

Binnen het profiel kunnen alle instellingen geregeld worden met betrekking tot privacy objecten zoals bijvoorbeeld de geboortedatum of het BSN. Wat moet er gebeuren met deze informatie en welke afhankelijkheden wil je daarvoor instellen? Uitsluitend wanneer je over deze rol beschikt mag en kun je regels toepassen op privacy objecten.

3. Uitvoeren van verwijder verzoeken vanuit gebruikers

Deze functie is gemaakt voor alle gebruikers binnen e-UUR. De gebruiker krijgt de mogelijkheid om een verzoek in te dienen om hem te 'vergeten' (Vergeet mij optie). De gebruiker met de rol Functionaris Gegevensbescherming kan dit verzoek uitvoeren. Belangrijk hierin is dat je de mogelijkheid hebt om ineens de gebruiker met alle bijbehorende gekoppelde objecten definitief te verwijderen. Denk voor een flexkracht bijvoorbeeld aan loonstroken, bijbehorende plaatsingen en urenbriefjes. Deze actie kan niet ongedaan worden gemaakt.

De rol is instelbaar onder Start > Gebruikersbeheer > Gebruikers en kan worden ingesteld door een gebruiker met de rol applicatiebeheerder (leverancier) of Beheerder e-UUR.

Voor de functionaris gegevensbescherming kun je een apart e-mailadres instellen. Ga naar Start > Applicatiebeheer > Instellingen. Onder Instellingen - Algemeen kun je een e-mailadres instellen waarnaar toe de e-mails over de Vergeet mij optie kunnen worden verstuurd.

4. Hierärchisch verwijderen

Met de optie 'volledig verwijderen' kan de functionaris gegevensbescherming bij verwijdering van bijvoorbeeld een flexkracht, alle bijbehorende objecten verwijderen. Denk aan documenten, plaatsingen en urenbriefjes. De reguliere knop verwijderen verwijderd uitsluitend het object zelf. Deze optie is beschikbaar onder het menu 'Overig' bij de betreffende gebruiker. Houd er rekening mee dat dit een definitieve actie is en niet kan worden teruggedraaid!

Meer informatie over de rollen en inhoud hiervan kun je vinden in het artikel Gebruikersbeheer (leverancier). Heb je nog meer vragen, neem dan contact op met Akyla.