Zoeken in het log: de basis Zoeken in het log: de basis

Zoeken in het log: de basis

Marel Maathuis Marel Maathuis

Vanuit het log (Start > Applicatiebeheer > Log) kan er veel informatie worden verkregen over acties die zijn gedaan binnen e-UUR. In het e-UUR log vind je alle communicatie van en naar e-UUR. Om zelf te kunnen nagaan wat er wel of niet is verzonden, zoals e-mails of wat er binnen is gekomen via de backoffice, is het log erg belangrijk.

In dit kennisbankartikel gaan we een aantal vaak voorkomende meldingen uitleggen. Om beter te kunnen omschrijven hoe je informatie kunt terugvinden of wat een logging inhoudt, zullen we eerst de verschillen omschrijven tussen het onderwerp van de melding. Hieronder vind je een voorbeeld van het log.

De volgende onderwerpen worden behandeld.

• Benamingen in het log
  • ID
  • Zoeken in het log
  • Veel voorkomende meldingen
    • Is de e-mail wel verzonden naar de flexkracht?
    • Het urenbriefje staat niet in de backoffice, is deze wel geëxporteerd?
    • De plaatsing staat niet in e-UUR?

Benamingen in het log

Hieronder vind je een kort overzicht van de benamingen binnen e-UUR en de benaming zoals je deze in het log kunt terugvinden.

Inlener Staffing Customer
Flexkracht Flexworker
Plaatsing Assignment
Urenbriefje Timecard
Loonstrook Payslip
Factuur Invoice

Onder Code kun je verschillende soorten logberichten terugvinden. Op basis van de Code kun je gemakkelijk een selectie maken binnen het log.

ALTERATION Een overzicht van gewijzigde instellingen.
CONNECTIVITY Een overzicht van de synchronisatie met de backoffice.
DIGITALSIGN Een overzicht van documenten die zijn ondertekend.
DOWNLOAD Een overzicht van bestanden die zijn gedownload.
EXPORT Een overzicht van de geëxporteerde items.
EMAIL Een overzicht van de (niet) verzonden e-mailberichten.
IMPORT Een overzicht van (fouten bij het) importeren (importmodule).
LOGON Een overzicht van ingelogde gebruikers.
PRIVACY Een overzicht van verwijderingen.
SMS Een overzicht van de (niet) verzonden smsjes.
TERMS            Een overzicht van wijzigingen aan de algemene voorwaarden.
WEBSERVICE Een overzicht van de koppeling met de backoffice.

Daarnaast zijn er nog specifieke codes in het log te vinden. Een overzicht van deze specifieke foutcodes kun je vinden in het artikel  Overzicht foutcodes en betekenis.

ID

Alle berichten binnen e-UUR hebben een eigen ID. Dit nummer is uniek binnen e-UUR.

- Een flexkracht heeft een flexkracht ID.

- Een inlener heeft een inlener ID

- Een plaatsing heeft een plaatsing ID.

Het wijzigen van gegevens in e-UUR is alleen mogelijk als de webservice van e-UUR een bericht ontvangt met hierin een ID die al aanwezig is in e-UUR. Als dit het geval is, zullen oude gegevens met dit ID in e-UUR overschreven worden.

Ontvangt de webservice van e-UUR een bericht met hierin een ID waarde die niet in e-UUR voorkomt, dan zal er niets worden geüpdate en zal er een nieuw item (inlener, flexkracht of plaatsing) in e-UUR worden aangemaakt. Op basis van dit ID kan in het log alle gegevensuitwisseling worden teruggezocht.

Zoeken in het log

Binnen de zoekbalk kun je ook op verschillende criteria zoeken. Zo kun je op zowel assignment als op een extern nummer zoeken. Door na de invoer in de zoekbalk op enter te drukken, blijft de criterium onder de zoekbalk vermeldt. Wanneer  je vervolgens andere criteria toevoegt, filtert e-UUR steeds meer uit het log.

Om de gehele selectie te verwijderen, druk je bij een leeg zoekveld op enter of klik je op de knop Vernieuw

Veel voorkomende meldingen

We gaan een aantal vaak voorkomende vragen als voorbeeld behandelen, om zo kennis te maken met het zoeken in het log. We gaan in dit artikel uitsluitend de basis benoemen.

• Is de e-mail wel verzonden naar de flexkracht?
  • Het urenbriefje staat niet in de backoffice, is deze wel geëxporteerd?
  • De plaatsing staat niet in e-UUR?

Is de e-mail wel verzonden naar de flexkracht?

Stap 1: Filter in het log op de Code email en klik op Zoeken

Alle verzonden e-mailberichten vanuit e-UUR worden nu getoont.

Stap 2: Vervolgens kun je je selectie verder verkleinen door het e-mailadres rechtstreeks in het Zoekveld in te vullen. In deze specifieke logging is terug te vinden of de e-mail is verstuurd en om welke e-mail het gaat. De regels in het log kun je aanklikken om de inhoud van het bericht te lezen.

In onderstaand voorbeeld kun je bij Bericht zien dat het om een e-mailbericht gaat dat succesvol is verzonden. Bij Log bericht staat **PRIVACY** . Dit geeft aan dat het gaat om een inlog e-mail. De inhoud wordt vanwege privacy en beveiligingsredenen niet getoond. Daarnaast vind je onder Toevoeging 1 de omschrijving van de e-mail; forgot_password en onder Toevoeging 2 staat het e-mailadres waarop je gezocht hebt.

Natuurlijk kun je ook zoeken door het e-mailadres in de zoekbalk te typen waarvan je verwacht dat de e-mail naartoe is verzonden. Door het filter op de juiste manier te gebruiken vind je snel en specifiek waar je naar op zoek bent.

Het urenbriefje staat niet in de backoffice?

Stap 1: Ieder urenbriefje heeft een uniek ID. Deze is te vinden in het urenbriefjes overzicht. Hier kun je via Kolommen de specifieke kolom Id erbij klikken. Het ID van het urenbriefje is nodig om te zien of het urenbriefje door e-UUR is geëxporteerd. Klik daarom ook de kolommen Exportdatum en Exportstatus aan.

Stap 2: Via het log (Start > Applicatiebeheer > Log) ga je op zoek naar de urenbriefjes. Om in het algemeen te zoeken naar geëxporteerde items kun je bij de Code export invullen. Vervolgens zie je een overzicht van alle geëxporteerde items binnen e-UUR.

Vervolgens kun je in het zoekvak het ID nummer van het urenbriefje invullen om de zoekopdracht verder te specificeren.

Per urenbriefje wordt in het log een XML bericht aangemaakt met hierin alle gegevens zoals ze door e-UUR zijn geëxporteerd naar de backoffice. Klik hiervoor de regel van het urenbriefje aan.

In bovenstaand voorbeeld kun je bij Bericht zien dat het om een geëxporteerd urenbriefje gaat. Bij Log bericht staat de inhoud van de xml. Daarnaast vind je onder Toevoeging 1 de naam van de inlener, onder Toevoeging 3 staat de functie, onder Toevoegen 4 staat de naam van de flexkracht en onder Toevoegen 5 staat de periode van het urenbriefje.

Stap 3: Als het urenbriefje wel is geëxporteerd, kijk dan of de gegevens bij Log bericht van het urenbriefje onjuistheden geven, waardoor het urenbriefje niet geëxporteerd kan worden. Als dit ook allemaal goed staat, kijk dan naar de instellingen van de backoffice of daar iets is ingesteld waardoor het urenbriefje niet wordt geëxporteerd naar de backoffice.

De plaatsing staat niet in e-UUR?

Plaatsingen worden in e-UUR assignments genoemd. Iedere plaatsing heeft een ID nummer, waarbinnen een flexkracht valt die ook een ID nummer heeft. Wanneer er geen plaatsing binnen e-UUR bekend is en deze is wel vanuit de backoffice naar e-UUR geëxporteerd is, kun je dit nazoeken op basis van het externe nummer. Het externe nummer staat vermeldt in de plaatsing.

Ga naar Start > Applicatiebeheer > Log en vul in het zoekveld assignment in. Daarnaast kun je dit verder specificeren door in het filter bij Code webservice in te vullen. Je krijgt nu een overzicht van plaatsingen die vanuit de backoffice naar e-UUR zijn geëxporteerd. Onder Toevoeging 2 vind je het externe nummer van de plaatsing en onder Objectnummer staat het ID nummer van e-UUR.

Per assignmentregel kun je zien of de plaatsing goed is verwerkt in e-UUR. Dit kun je zien aan het bericht assignment webservice resultaat: Goed of resultaat is Fout met een foutcode. In het artikel Overzicht foutcodes en betekenis kun je lezen welke foutcodes er zijn en wat deze betekenen.

Staat de plaatsing helemaal niet in het log, stuur de plaatsing dan nogmaals op vanuit de backoffice en kijk of de plaatsing nu wel in het log komt te staan.