Onboarding: Afhankelijkheden Onboarding: Afhankelijkheden

Onboarding: Afhankelijkheden

Marel Maathuis Marel Maathuis

Als afhankelijkheden zijn er twee types veld en perspectief en daarmee kunnen twee doelen behaald worden:

• Veld: veld is alleen aanwezig indien een ander veld aan bepaalde criteria voldoet.
  • Perspectief: veld is zichtbaar voor bepaalde perspectieven (bemiddelaar, inlener, flexkracht, leverancier).

Veldafhankelijkheid

In onderstaande voorbeeld wordt de tabel Vergoedingen alleen zichtbaar om in te vullen indien het veld Heeft de flexkracht recht op vergoedingen door de gebruiker is beantwoord met Ja. In alle andere gevallen zal de tabel niet aanwezig zijn.

Indien het criteria meerdere regels voorschrijft zullen alle regels moeten gelden om het veld zichtbaar te maken. Is er één regel niet geldig, dan zal het veld niet zichtbaar zijn.

Type

Je kunt verschillende types kiezen om een veldafhankelijkheid in te stellen. Hierbij kun je ondere andere kiezen voor de opties Ongelijk aan (en niet leeg) of Ongelijk aan (of leeg) als je zowel wilt aangeven dat een veld leeg of niet leeg moet zijn en er sprake is van een waarde. Zo kun je gemakkelijk een afhankelijkheid instellen, zonder dat je twee keer een veldafhankelijkheid moet toevoegen (namelijk van type leeg of niet leeg én van een waarde).

Ook bij het automatisch genereren van documenten kun je gebruik maken van veldafhankelijkheden. In het artikel Document genereren afhankelijk van veld vind je daar meer informatie over.

Perspectiefafhankelijkheid

In onderstaande voorbeeld wordt het veld Tarief alleen zichtbaar voor het perspectief Bemiddelaar en Leverancier. Voor de andere perspectieven zal het veld niet zichtbaar zijn in de onboarding.

Ook in het overzicht van de onboardingen is het veld Tarief niet beschikbaar. Als een veld een perspectiefafhankelijkheid heeft, dan is dat veld alleen voor de leverancier beschikbaar in het overzicht van onboardingen.

Meerdere afhankelijkheden

Je kunt voor een veld meerdere afhankelijkheden inrichten. Let er dan op dat je de afhankelijkheden in 1 veld inricht. Er moet dan worden voldaan aan beide voorwaarden voordat de afhankelijkheid van toepassing is. Dit werkt als een en voorwaarde.

Voor meerdere losstaande afhankelijkheden kun je ze als aparte afhankelijkheden inrichten. Dit werkt als een of voorwaarde.

Voorbeeld

Hieronder vind je een voorbeeld waarbij het bijlageveld Toestemming ouders alleen beschikbaar is onder bepaalde voorwaarden.

Hierbij kun je de volgende mogelijkheden onderscheiden:

• Één voorwaarde
  • Meerdere voorwaarden tegelijk (en)
  • Meerdere verschillende voorwaarden (of)

Één voorwaarde

Vul eerst één voorwaarde in als afhankelijkheid. Klik op het tandwiel bij het veld Toestemming ouders.

Vul daarna een afhankelijkheid  in. Klik daarvoor op Regel toevoegen onder Afhankelijkheden

Klik op Regel toevoegen onder Veldafhankelijkheden

Vul nu bij Veldafhankelijkheden de voorwaarde in dat een flexkracht jonger dan 16 jaar is (geboortedatum groter dan -16 years). Klik daarna op Opslaan.

Voor dit veld is nu één afhankelijkheid ingevuld. Alleen als een flexkracht jonger dan 16 jaar is, is dit bijlageveld beschikbaar.

Meerdere voorwaarden tegelijk (en)

Wil je nog een voorwaarde instellen die óók moet gelden, vul deze voorwaarde dan in bij Veldafhankelijkheden in dezelfde afhankelijkheid. Klik op het tandwiel naast de afhankelijkheid Flexkracht is jonger dan 16 jaar

Klik nu onder Veldafhankelijkheden op Regel toevoegen

Vul nog een voorwaarde in en klik op Opslaan. In dit voorbeeld is als voorwaarde toegevoegd dat de flexkracht niet eerder werkzaam moet zijn geweest bij de inlener.

Er is nu een afhankelijkheid ingesteld voor als een flexkracht jonger dan 16 jaar én niet eerder bij de inlener werkzaam is geweest. Er moet nu aan beide voorwaarden worden voldaan, voordat het bijlageveld Toestemming ouders beschikbaar is in de onboarding. Dit betekent in dit geval dat als een flexkracht wel jonger dan 16 jaar is én Ja selecteert bij Bent u eerder bij deze inlener werkzaam geweest?, dit veld niet beschikbaar is.

Daarnaast kun je ook nog Perspectiefafhankelijkheden invullen. Wil je dat het bijlageveld Toestemming ouders alleen beschikbaar is voor de flexkracht en de leverancier, voeg deze dan toe bij Perspectief

Klik op Regel toevoegen onder Perspectiefafhankelijkheden en voeg de perspectieven toe. Klik daarna op Opslaan.

Meerdere verschillende voorwaarden (of)

Je kunt ook instellen dat een flexkracht jonger dan 16 jaar én niet eerder werkzaam moet zijn geweest bij de inlener, of de flexkracht is jonger dan 14 jaar. Vul de tweede afhankelijkheid dan in onder Afhankelijkheden. Klik op Regel toevoegen onder Afhankelijkheden.

Vul nu bij Veldafhankelijkheden de voorwaarde in dat een flexkracht jonger dan 14 jaar is. Klik daarna op Opslaan.

Je hebt nu twee verschillende afhankelijkheden ingesteld. Het veld wordt beschikbaar als een flexkracht jonger is dan 16 jaar én niet eerder werkzaam is geweest bij de inlener, of als een flexkracht jonger dan 14 jaar is. Dit betekent dat voor flexkrachten die jonger dan 14 jaar zijn, het niet uitmaakt of die al eerder bij de inlener werkzaam zijn geweest.

Let op: de Perspectiefafhankelijkheid is hierboven alleen ingesteld voor de voorwaarde Flexkracht is jonger dan 16 jaar + niet eerder werkzaam geweest bij inlener. Dit betekent dat voor de afhankelijkheid Flexkracht is jonger dan 14 jaar alle perspectieven toegestaan zijn. De leverancier, bemiddelaar, inlener en flexkracht kunnen dit veld zien als aan die voorwaarde wordt voldaan. Wil je dat dit veld ook beperkt zichtbaar is, vul dan bij deze afhankelijkheid ook het perspectief in.

Meer voorbeelden

In de volgende artikelen kun je ook meer informatie vinden over hoe veldafhankelijkheden werken.